Nu höjs många kritiska röster mot den snart tillåtna användningen av köttlim. Dels för att hälsoriskerna inte är tillräckligt utredda, dels för att det blir lättare att lura konsumenterna.

Matskribenten Mats-Eric Nilsson är starkt kritisk till kommitténs beslut att tillåta trombin som köttlim:
– Köttlim är en produkt som endast används för att vilseleda konsumenten och som därför aldrig borde tillåtas. Hur ska man kunna lita på att tillverkarna kommer att ärligt redovisa att de använt denna substans när de konsekvent hemlighåller att den pressade skinkan är ihopklistrad? Dessutom får man tyvärr utgå från att mindre nogräknade krogägare kommer att använda köttlim trots att de inte får. Handeln med ämnet har nu gjorts legal och det blir väldigt svårt att kontrollera den färdigstekta köttbiten på tallriken. (Lyssna på Mats-Eric Nilsson i Studio Ett, ca 18 minuter in i sändningen >>)

CarinaBrydling[Anna Karin Strand Nilsson]Kocken Carina Brydling, tidigare medlem i Kocklandslaget, håller med:
–Tragiskt! säger hon. Det handlar om matsmink och vilseleder konsumenten.

Hon berättar att köttlim med samma funktion har använts på krogar ett bra tag. Från början var det mycket svårt att få tag i och stort hysch kring användandet. Det används också på liknande sätt som industrin använder pulvret – just att sätta ihop bitar av kött eller fisk som normalt inte går.

– Min reaktion första gången jag såg pulvret var att det stod att man skulle vara försiktig med inandningen vid hantering, samt att förpackningen var prydd med en orange ruta med ett kryss över. Kändes verkligen inte ok!

Krögaren och kocken Niklas Ekstedt har länge försökt att få uppmärksamhet för användningen av det han kallar för en "hokuspokusprodukt".
NiklasEkstedt[SVT]– Köttlimmet har för mig länge varit ett mysterium. Jag tycker den är bland det värsta tillsatser som man kan tänka sig. För det första är den helt osynlig och den enda uppgiften är lura gästen/konsumenten till att han tror att han äter en hel filé, fast det egentligen bara är ihoplimmade köttbitar. Men det är inte bara det, utan väldigt många påstår att den är direkt farlig. Detta på grund av att man inte vet vad som händer med människan när man konsumerar produkten. Jag tycker personligen att den borde förbjudas omedelbart. Den skadar också vårt rykte som krögare och den kan på längre sikt stämpla krögare som fuskare.

Danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet, har länge propagerat mot köttlimmet, trots att det bedömts vara ofarligt av EU:S livsmedelsverk EFSA:
”EFSA tar inte ställning till vad som händer med livsmedelssäkerheten om en av de många köttbitarna skulle visa sig vara infekterad med salmonella eller colibakterier och med enzymet bringas i säkerhet djupt inne i steken”, skriver ordförande Rasmus Kjeldahl i en blogg på Jyllandspostens websajt.

”Det finns säkert många andra exempel på matsmink och trolleri med köttbitar som vi redan har vant oss vid, skriver han. ”Köttlim är i detta sammanhang bara ännu en spik i kistan för den traditionella matkultur som insisterar på att använda färska råvaror grönsaker och kött”.

JanBertoftSamma inställning har konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter. Generalsekreteraren Jan Bertoft anser att det, trots märkning på förpackning, finns en uppenbar risk att konsumenterna blir lurade eftersom det inte syns på hopklistrade köttbitar att de består av sammansatta köttdelar.
– Problemet är att det ser ut som riktigt kött. Det är oärligheten i det hela som gör att vi inte tycker att detta är okej, säger han till TT.

Utvecklingen inom köttbranschen beskriver han som ett sluttande plan, där man kommer allt längre bort ifrån själva råvaran.
– Det är en ytterst olycklig utveckling, där man sätter samman produkter under förespegling att det skulle vara något äkta.

Björn Bernhardson, är ordförande i föreningen Äkta vara. Han anser att köttlim inte hör hemma i maten:
– Sista ordet är inte sagt. Nu gäller det för oss konsumenter att säga ifrån. EU-parlamentet ska rösta och vi kan påverka våra förtroendevalda. Vi kan visa att det inte bara är Danmark som är motståndare till en legalisering.

Anna Karin Strand Nilsson

"Mycket mycket sämre än riktigt kött>>
Skriv på Äkta varas upprop mot köttlimmet>>

Sökresultat för köttlim köttklister trombin

Annons