Livsmedelshygienprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham är kritisk till att tillsatsen trombin i ett första skede godkänts som köttlim.
– Jag är förvånade över hur en sådan tillsats kan föreslås bli godkänd, när vi nu har en bred diskussion om att minska antalet tillsatser i maten.

Hon hade tillsammans med Mats-Eric Nilsson inbjudits till Gomorron Sverige för att debattera köttlimmet, eftersom de brukar ha motsatta ståndpunkter i tillsatsfrågan.

– För mig förefaller den här produkten väldigt märklig och jag frågar mig vad den här produkten har för nytta för konsumenten, för det ska ju alla tillsatser ha, sade hon.

Någon större debatt blev det inte den här gången eftersom båda var överens: Det finns bättre och mer beprövade sätt att ta hand om överblivna köttbitar. I alla tider har folk gjort korv och sylta av överblivna bitar, framhöll tillsatsdebattörerna, som undrade över hur EU-politikerna kunde godkänna den nya tillsatsen som bara gynnar köttindustrin.

– Sista ordet är dock inte sagt, framhöll Mats-Eric Nilsson, som hoppas att så många som möjligt ska skriva under Äkta varas upprop mot köttklistret.

Här är kan också du skriva på uppropet>>
Se hela inslaget>>
Annons