Pågens lyxigare hamburgerbröd med namnet "brioche" utsågs till en av fem finalister i Årets matbluff 2019, som avgjordes i januari i år.

Själva bluffen bestod i att brödet kallades för brioche, trots att det inte innehöll de för brioche karaktäristiska ingredienserna smör och ägg. Istället var det smaksatt med smörarom.

Och många kände sig lurade. Produkten fick hela 3 270 röster, vilket gav den en tredjeplats i omröstningen.

Bytt namn
Nu verkar Pågen ha tagit till sig av kritiken. Nyligen hittade Äkta vara nämligen förpackningar med ett nytt namn i butik. På de nya påsarna har "Brioche hamburgerbröd" bytts ut till "Gourmet hamburgerbröd". Ordet brioche finns dock kvar, men i en mindre text under själva namnet som lyder "med briochesmak".

Dessutom har "smörarom" på ingrediensförteckningen ändrats till "briochearom". Det är dock oklart om de har bytt ut aromen eller om den bara har fått ett nytt namn.

– Vi tycker att det är positivt att Pågen till slut har insett att brödet inte kan kallas för brioche, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Så här löd motiveringen vid omröstningen:

"Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom."


Ivar Nilsson

Läs mer
Om Årets matbluff
Finalisterna till Årets matbluff 2019
Här är Årets matbluff 2019

Annons