Finlandssvenska skolbarn får, precis som de svenska, näringsberäknad mat.
–Men vad om de inte äter av den?

Det frågade sig Harriet Strandvik, aktiv i finlandssvenska Marthaförbundet. Nu är hon projektledare för Operation Skolmat, som dragit igång i vinter.

Marthaförbundet är med sina över 10 000 medlemmar Finlands största svenskspråkiga kvinnoorganisation. I år har de dragit igång Operation Skolmat för att inspirera barnen och alla som finns runt dem till bättre mat.
Bakgrunden till projektet är bland annat dåliga siffror om finlandssvenska skolbarns kostvanor, för lågt intag av fibrer (frukt, grönt och bröd) och för högt intag av socker.

Harriet Strandvik anser att den offentliga måltiden är bortprioriterad. Finland följer samma utveckling som Sverige med stora centralkök. Små kök läggs ner och med dem även den personliga känslan för måltiden – matkärlek, arbetsglädje, kvalitet.

– Det verkar som om offentlig mat är en enbart en ekonomisk belastning, måltiden är för Operation skolmat en möjlighet att matfostra barn och unga på ett positivt sätt.

I projektet kommer de inblandade skolorna att bjuda på en grönsaksbuffé, personalen utbildas och inspireras. Resultatet från en av skolorna var slående: Grönsakskonsumtionen gick upp från 8–41 kilo per dag och eleverna blev piggare. 
Operation skolmat ska också verka för att smakträning enligt Saperemetoden ska ingå i undervisningen.
Det är också viktigt att få med sig föräldrarna på båten. Familjerna ska informeras och få stöd och inspiration med hjälp av matlagningskurser och kockdueller.

Läs mer om Operation Skolmat>>
Läs mer om Marthaförbundet>>
Inspireras av Danmark>>

Sökresultat för  Skolmat

Annons