När vinterpotatisen börjar se skrynklig ut och få groddar redan efter en halv vecka i skafferiet börjar vi längta intensivt efter den svenska färskpotatisen.

Snart, kanske redan nästa vecka, kommer de första små nypotatisarna. Den första skörden brukar ofta betinga ett högt pris, upp till 1 000 kronor kilot har den stolta odlaren fått.

I år ska den första svenska färskpotatisen modernt nog säljas på auktion på internet. Den beräknas ske någon gång mellan den 5 och 8 maj.

–    Vi vill ge så många som möjligt chansen att vara med och bjuda, antingen på plats eller hemma vid datorn säger branschorganisationen Svensk Potatis ordförande, Lars Elofson.

Egentligen har det gått att få tag på svensk färskpotatis sedan en tid. Odlaren Patrik Torle premiärskördade redan i slutet av februari, men då rör det sig om potatis odlad i växthus. Nästa vinter hoppas han få sin potatis färdig till nyår.

Ganska snart sjunker priserna så att fler har råd med ett kok utomhusknölar, till dess kan vi passa på att njuta av vintersäsongens sista potatismos.
Annons