I juni exploderar växtligheten. Paradoxalt nog är kan det fortfarande vara svårt att få tag på fräscha ingredienser till salladen: Halvvissna blad i påse tröttnar man på rätt snart och miljöbelastningen av de gigantiska sydeuropeiska salladsodlingarna gör att bladen känns ännu tråkigare att tugga.

Men det finns tröst, alldeles nära. Många av de blad och blommor som slår ut runt om kring dig är inte bara vackra utan går att äta.

Nu finns en fin hjälpreda för den som är intresserad av att leta ätliga växter i sin närhet. Den sprillans nya sajten Skogsskafferiet.se är en praktisk och lättfattlig guide till vad som går att stoppa i sig från naturens salladsbod månad för månad.

"Skogskafferiet syftar till att uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil, genom att göra ätliga vilda växter mer överskådliga och lättillgängliga för den oerfarne samlaren", skriver upphovsmännen Christian Cederwall och Markus Lundström. "Vi vill därför återupptäcka tidigare generationers kunskap om den mat och medicin som växter vilt i vår närhet, som en del i strävan mot ett mer hållbart förhållningssätt mot människor, djur och natur".

Läs mer: Kan man äta sånt?>>Annons