En övervägande majoritet av konsumenterna väljer medvetet bort att köpa ägg från burhöns. Flera livsmedelskedjor har dessutom slutat att ta in dessa. Däremot ingår burhönsägg oftast i de sammansatta produkter vi köper. Här ställer livsmedelskedjorna inte samma krav.

Hemleveransföretaget Middagsfrid har genomfört en undersökning bland sina 2 700 kunder. Den visar att majoriteten vill undvika burhönsägg även i sammansatta produkter. Många ville också få information på förpackningen hur ägget producerats.

Middagsfrids inköpare har som krav när de sätter ihop sina middagskassar att äggen ska vara från frigående höns. När företagets grundare, Kicki Theander, efterslyste pasta med ägg från frigående höns fanns det ingen tillverkare som kunde leverera.

En viss ljusning finns:
Från och med i sommar kommer företaget Di Luca & Di Luca, som bland annat har varumärket Zeta, att använda ägg från frigående höns i sin pasta.

– Vi har märkt att det finns en efterfrågan och att kunderna är beredda att betala någon krona extra för ägg från frigående höns. Nu gick det att göra ett byte och då tog vi det steget, säger företagets vd Per Nilsson till Svenska Dagbladet.

Livsmedelskedjorna har visserligen diskuterat frågan men än så länge ser det inte ut som om de kommer att skärpa kraven på sina leverantörer. Men – om kravet från konsumenterna blir stort kan det bli ändring på det säger Axfoods miljöansvariga, Åsa Domeij till SvD.

Middagsfrid uppmanar nu till bojkott av produkter med ägg från burhöns.

Det borde bli en ganska lång lista.
Annons