• Stoppa den pågående utvecklingen mot fabriksmat på daghem, skolor, äldrevård och sjukhus. Omvandla de så kallade mottagningsköken till riktiga tillagningskök och uppvärdera personalens viktiga arbete.
• Innehållsdeklarera mat på förskolor, skolor, sjukhus, äldrevård, kaféer och restauranger så att konsumenten kan undvika oönskade tillsatser eller ingredienser. På tyska krogmenyer är detta redan ett krav.
• Inför en verklig och preciserad ursprungsmärkning som anger från vilken gård eller anläggning köttet eller grönsakerna kommer och hur uppfödningen eller odlingen har gått till.
• Förändra hygienkontrollen så att de största insatserna sätts in där riskerna är störst. I dag lägger man ned större energi på att kontrollera små kvarterskrogar och förskolekök än stora matproducenter.
•Inför verkliga näringsdeklarationer på frukter, grönsaker och kött, där sådant som tomaters halt av lykopen och köttets halt av omega-3 anges.

Det är några förslag till politiker och andra beslutsfattare som Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart kommer med i samband med med den nya boken ”Döden i grytan – Om vår rädsla för riktig mat”.
Förslagen presenteras i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag och artikeln har snabbt blivit en av de mest kommenterade på dn.se just nu.

Läs hela artikeln och kommentarerna>>
Läs mer om debatten kring boken Döden i grytan>>
Annons