Skånemejerier har startat ett projekt för att få ned antalet tillsatser i sina produkter.
– Målsättningen är att Skånemejerier ska minska användningen ytterligare och ha så tillsatsfria innehållsförteckningar, som det bara är möjligt, skriver man i ett pressmeddelande. Företaget hänvisar till Mats-Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken och Äkta vara och säger att man uppskattar hans initiativ.

Många mejeriprodukter är redan i dag utan tillsatser. Men bland fruktyoghurt och smaksatt fil är det mer regel än undantag att använda tillsatser och industriella ingredienser.

Företaget säger att man redan i dag har 19 tillsatsfria produkter i sortimentet smaksatt yoghurt och fil. Åtminstone enligt deras sätt att se. Pektin (E 440), citronsyra (E 330) och naturliga aromer ingår fortfarande, vilka inte alltid är så naturliga som det låter.

I de fullfeta syrade produkterna behövs inga tillsatser och de går att koka. Men, så fort man börjar minska fetthalten behöver produkterna stabiliseras. Skånemejerier vill byta ut den modifierade stärkelsen mot naturlig stärkelse, men kommer även i fortsättningen att använda karragenan (E 407), som utvinns ur rödalger, i sin fyra procentenheter magrare vispgrädde.

Arbetet pågår en bit in på nästa år. Som det visat sig när flera stora livsmedelsföretag gått igenom sina tillsatser, har det som en gång ansågs nödvändigt, gått att plocka bort ur receptet. Så vem vet: Det som anses nödvändigt idag, kan ses som onödigt i morgon?
Annons