Utvecklingen mot storskaligt producerad mat som transporteras flera mil har gått för långt.
Det anser också jordbruksminister Eskil Erlandsson, Centerpartiet.


Centerpartiet slänger mitt i brinnande valrörelse in ett matmanifest som vänder sig till landets kommuner.
– Alla har rätt att få känna doften av nylagad och närlagad mat och jag tänker då inte minst på de äldre där måltiden är en stor del av det dagliga välbefinnandet. Att en stor del av landets äldre riskerar undernäring för att maten inte är bra är förskräckligt, säger han till Svenska Dagbladet.

Han vill att upphandlarna ska bli tuffare i sina krav:
– För en kommunal upphandlare finns inga hinder att kräva att få veta ursprunget på all mat som serveras och att redovisa detta för gästerna. Samma sak gäller de ingredienser maten innehåller och hur maten är processad, säger Eskil Erlandsson.

Jordbruksministern har tidigare uttalat sig för att upphandlare i kommunerna ställer mer specifika krav, exempelvis på att maten inte ska ha transporterats långa vägar, men flera kommuner som försökt att ställa krav, bland andra Rättvik och Västerås, får de backning i domstol för att de bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Ursprungsmärkning och innehållsdeklaration är några punkter som Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson, författarna till den nyutkomna boken Döden i grytan fört fram.

Eskil Erlandsson verkar vara inne på samma linje, men anser samtidigt att ursprungsmärkning av exempelvis nötkött är inte är genomförbart.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Stockholm har också utlovat förändringar när det gäller sjukhusmaten, om de kommer till makten efter valet. Närproducerad mat på riktiga råvaror är ett av kraven.


Annons