Östersund är huvudstad i Matlandet Sverige. Åtminstone under nästa år får man ståta med titeln.

Gotland kom på andra plats när 28 städer och kommuner hade nominerats i den tävlingen som utlysts av jordbruksminister Eskil Erlandsson (C). Tredjeplatsen gick till Kristianstad.

Tävlingen har instiftats som en del i regeringens satsning Sverige – det nya matlandet. Syftet med tävlingen är att visa de möjligheter till nya jobb och tillväxt som finns. Dessutom är den ett sätt att lyfta fram det arbete som bedrivs och den bredd som finns över hela Sverige i allt från råvaruproduktion till livsmedelsförädling, restaurang, storkök och unika turistmål, skriver Jordbruksverket.

– I Östersund finns allt det som Sverige – det nya matlandet handlar om. En stark entreprenörsanda med kreativa företag inom matområdet och samtidigt finns ett stort engagemang för den goda maten inom kommunen. Därför är Östersund en värdig vinnare, sade Eskil Erlandsson vid en ceremoni.

I Jämtland finns en utbredd primärproduktion med goda förutsättningar för vallodling, renskötsel, djurproduktion och ekologiska produktionsinriktningar, skriver verket i sin motivering.

Östersund är också hemorten för Eldrimner, en resurs för småskaliga mathantverkare i hela landet, men som säkert inspirerat de många lokala tillverkarna i Jämtland.

Kommunalrådet i Östersund Katarina Nyberg Finn, sade så här om att staden blivit årets matlandethuvudstad: 

– Det känns väldigt bra och är en bekräftelse på att vi håller en hög nivå inom framförallt gastronomi och mathantverk. Samtidigt är det utmaning som förpliktigar. Östersund har jobbat mycket även med den offentliga maten. Nu jobbar vi vidare med att sätta Östersund på kartan även utomlands.

Men där finns staden redan. Östersund och Jämtland får sedan i slutet av juli kalla sig för gastronomisk region. Utmärkelsen deladess ut av Creative Cities Network som är ett initiativ från FN:organet UNESCO. Östersund är en av 25 städer i världen som är med i nätverket men det är bara Östersund och Popayan i Colombia som är utnämnda i kategorin gastronomi.


– Vi vet att mathantverket i länet är av hög klass och min förhoppning är att vi nu via detta nätverk kan sprida kännedom om detta även utanför Sverige. Förhoppningsvis kan detta bidra till att öka turisterna till länet, sade Ann-Sofie Andersson, kommunstyrelsens ordförande i samband med utnämningen.

Annons