I veckan kom Mats-Eric Nilssons bok "Äkta vara" ut på finska:  "Aitoa Ruokaa" heter den och har redan skakat liv i matkvalitédebatten i Finland. Första upplagan har i stort sett sålt slut redan på en vecka.
Tidigare har "Den Hemlige kocken", både på svenska och finska ("Petos lautasella") och Äkta vara, skapat diskussioner i Finland och den första vändan handlade det främst om smakförstärkare och en kraftsamling inom Marthaförbundet för bättre skolmat.

Nu handlar diskussionen bland annat om användningen av maskinurbenat kyckling”kött” i hamburgare, en produkt som egentligen inte är tillåten i Finland, men som fortfarande tillverkas och säljs. 

TV och tidningar, både svensk- och finskspråkiga medier har tagit upp frågan om vad industrimaten egentligen innehåller. 

Finländska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Evira, som i Finland benämns livsmedelssäkerhetsverket, säger att det ligger på konsumenternas ansvar att ta reda på vad maten innehåller, även om man medger att vissa produkters namn och förpackningar kan vara missvisande. 

Evira gör inga egna kontroller utan reagerar då konsumenterna klagar. Det är, liksom i Sverige, kommunerna som har ansvar för kontrollen, trots att, även det som i Sverige, produkter kan tillverkas på en ort, men säljas i landets samtliga kommuner. 

Den hemlige kocken och Äkta vara har också översatts till norska.Annons