Vita fina fiskfiléer kan vara uppumpade med vatten, salt och fosfater för att få vattnet att stanna kvar i fisken. De kan till och med sprutas in med – fiskrens – för att öka i vikt.

Insprutning av fosfat i färsk fisk är förbjudet i Norge men har trots det använts. Det avslöjar norsk tv, NRK som menar att bruket att få fisken att väga mer, utan att redovisa det för konsumenter, har pågått i 15 år.

Användning av fosfat i kött, fågel och fisk, anses förbättra textur, vattenbidning, färg och smak. Alltså, förutom att väga mer blir fisken också vitare, så gammal och dålig fisk kan se fräschare ut.

Det allra senaste sättet att få fisken att öka i vikt går ut på att återanvända fiskrens och spruta in i fisken. Det är amerikanska företaget Cozzini som har utvecklat metoden som gör det möjligt att omvandla rester av fisk eller kött till en flytande vätska som kan pumpas in i fisk eller kött.

För konsumenten är det omöjligt att se på fisken att den är manipulerad. Inte heller vana fiskinspektörer kan se vad som skett.

Norska konsumentorganisationer är oroade över utvecklingen.
– De som inte använder sig av den här typen av tillsatser blir utkonkurrerade, för att de rena varorna inte kan hålla lågt pris som varor med tillsatser… Kanske gör allta det här om tio år säger en representant för Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, till NRK.
 
Han tycker att det är bekymmersamt att man inte kan se om fisken gått igenom en sådan här process.
– Det är ju inte för att göra maten bättre, utan för att tjäna pengar, säger han.

Audun Skeidsvoll tycker att det är konstigt att metoden inte stoppas av matmyndigheterna. Den är nämligen lik metoden att använda ”lim” för att sätta ihop köttrester, en metod som ju stoppats inom EU


Annons