Först började mejerierna tävla i vem som bäst kunde tillverka lokal mjölk. Nu ger sig Skånemejerier också in i den lokala ostbranschen. Inom kort lanserar mejeriet småländska Vasens ost från en gård i Nye socken utanför Vetlanda. Ett halvt steg i rätt riktning.

De senaste årens diskussion om närproducerat har fått mejerierna att satsa lokalt. Ibland ror man det inte riktigt i land, som när Arlas Skånemjölk visserligen mjölkas i Skåne, men får skvimpa ända till Göteborg för att packas och sedan tillbaka igen.

När sedan Skånemejerier ger sig in på den danska marknaden och vill börja tillverka dansk närmjölk tänjer man på begreppet lokalt. Mjölken från de själländska kossorna ska fraktas till Skånemejerier i Sverige för att processas, och sedan skumpa tillbaka på vägarna igen.

Hur blir det då med Vasens ost? Mjölken kommer enbart från de 500 korna på Vasens gård i Småland och är alltså fullt spårbar. Den får sedan åka cirka 20 mil och tre timmar i tankbilen till Kristianstad där Skånemejerier har ett ysteri, sedan hela vägen tillbaka. Lokalt blir väl här i bästa fall regionalt. 

Tänk om man istället hade investerat i mejeri i Nye socken och vågat sig en ost som var mer lokalt präglad än prästost och grevé.

Själva osten? Smaka på dem får man först vecka 45. Men innehållsförteckningarna skiljer sig inte nämnvärt från Skånemejeriers övriga ostar – med konserveringsmedel och allt.


Annons