Mjölk, ost och ägg är de ekologiska varor som säljer bäst. Det visar statistik från SCB, som bygger på siffror över försäljningen av livsmedel och alkoholfria drycker i Sverige. Totalt steg försäljningen av ekologiska livsmedel förra året med 16 procent jämfört med 2008. 

Av den totala försäljningen utgjorde de ekologiska varorna fyra procent, men inom produktgruppen mjölk, ost och ägg närmar den sig det dubbla, åtta procent. Lägst är andelen i gruppen socker, sylt, honung, choklad och konfektyr, där den ekologiska försäljningen endast uppgick till 1,3 procent.

Och den stigande kurvan verkar ha fortsatt även i år. Enligt en rundringning som nyhetssajten Ekoweb gjort bland detaljhandelskedjorna har årets försäljningen så här lång ökat med omkring tio procent.

– Ekologiskt fortsätter att gå framåt. Vår försäljning ökar knappt 10 procent under första halvåret. Det är en riktigt bra ökning, när livsmedelsförsäljningen totalt sett inte ökar, säger Mikael Robertsson, som är miljöchef hos Coop och som har marknadens största andel ekologiskt av totalförsäljningen, till Ekoweb.

Annons