Igår kväll fick Mats-Eric Nilsson mottaga Sveriges konsumentpris Blåslampan, för att han "genom sina böcker uppmärksammat produktion och lagstiftning kring våra livsmedel"

– Jag blev förstås väldigt glad! Det är ju det här priset som gäller för alla oss som på olika sätt vill stå på konsumentens sida. Roligt dessutom att juryn återigen har lyft fram debatten om matens kvalitet. Förra året var det ju Matupprorets Camilla Sparring som fick Blåslampan, säger Mats-Eric Nilsson.
ME Blåslampan
Ur Juryns motivering:

"...för att hans böcker om baksidorna med dagens högindustriella livsmedelsproduktion, för de förändringar som böckerna i praktiken åstadkommit och för det medvetande och engagemang som böckerna väckt hos konsumenterna."

De senaste sex åren har Mats-Eric Nilsson granskat fusket i matindustrin och lyft fram frågan om matkvalitet i debatten.

– Min första lilla krönika publicerades i november 2004 och handlade om alla tillsatserna i Pågens kanelbullar. Sedan dess har det blivit över hundra artiklar och tre böcker, säger han.

Han är tillsammans med journalistkollegan Henrik Ennart aktuell med boken Döden i grytan – om vår rädsla för riktig mat.

– Det känns bra att ge ett konsumentpris till en person som bidragit till en förändring. Hans böcker har medverkat till en stor kunskap och sanning som både industrin och kunder har tagit till sig, säger Inger Persson, ordförande i Sveriges Konsumenter i ett pressmeddelande.

Blåslampan är inte det första pris som Mats-Eric Nilsson har fått. Bland tidigare utmärkelser finns Nationalencyklopedins kunskapspris i klassen Unik personlig insats, utmärkelsen Pour le Mérite Gastronomique och tidningen Allt om mats Stora matpris.

Annons