Livsmedelsverket ska nästa år göra en storsatsning på att granska att ingrediensförteckningarna stämmer på färdigförpackad färdigmat och köttprodukter. Kontrollen ska ske hos tillverkarna och dem som märker maten.
– 98 procent av Sveriges konsumenter tycker att ingrediensförteckning är viktig eller ganska viktig. Den behövs för att man som kund ska kunna göra ett medvetet val, säger statsinspektör Anna Göransdotter Nilsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Granskningen går till så att man på plats kontrollerar att recept och andra dokument stämmer med iinnehållsförteckningen och regelverket. Däremot kommer man inte att göra ta prover på maten för att analysera om receptet stämmer med innehållet.

Livsmedelsverket gör varje år ett större kontrollprojekt tillsammans med kommunerna. I år är temat redlighet, ett område som tidigare har fått stå tillbaka något för hygien och säkerhet.

– Vi förväntar oss också att projektet leder till ökade kunskaper både hos kontrollmyndigheter och hos företagare, säger Anna Göransdotter Nilsson.Annons