De senaste åren har det blivit färre tillsatser i julskinkorna, men fortfarande är det svårt att få tag i KRAV-märkt eller nitritfri julskinka.

För några år sedan innehöll de flesta julskinkor en rad tillsatser. Men i kölvattnet av tillsatsdebatten har tillverkarna succesivt tagit bort de mest kritiserade tillsatserna ur skinkorna. Smakförstärkarna, t ex natriumglutamat, togs bort för två år sedan och förra året togs även stabiliseringsmedlen, som har till uppgift att binda upp vatten i skinkan, bort.

När Äkta Varas reporter i förra veckan undersökte ett tiotal olika skinkor hos de större matvarukedjorna påträffades endast en skinka som innehöll stabiliseringsmedel och ingen som innehöll smakförstärkare.

Men tillsatsfria har de inte blivit. De flesta julskinkorna innehåller ett eller ett par antioxidationsmedel samt E 250, natriumnitrit, som har till uppgift att få skinka att behålla sin rosa färg samt att ge den längre hållbarhet.

Det är många som vill ha en ekologisk skinka till julen och precis som förra året är efterfrågan större än tillgången. Störrst brist råder det på KRAV-märkta skinkor, som till skillnad från EU-ekologiskt inte bara görs av ekologiskt uppfödda grisar utan även är nitritfria, eftersom KRAV inte godkänner den tillsatsen.

Hitta nitritfri skinka
Den som vill prova en nitritfri skinka i jul kan få leta ordentligt. Här följer därför några tips på var man kan få tag i KRAV-märkta eller nitritfria julskinkor. Först nu, vecka 50, släpps de KRAV-märkta julskinkorna, så det gäller att vara med. Fyll gärna på med tips i kommentarerna.

* På Sandströms kött i Stockholm, i butikerna i Söderhallarna, vid Nacka Forum och på Willys i Älvsjö, går det att beställa klimatcertifierad nitritfri julskinka från Nibble gård.

* Skebo kött utanför Norrtälje både tillverkar och säljer KRAV-märkt julskinka.

KRAV tipsar själva om dessa inköpsställen:

* Duå i Umeå (vecka 50, Melins)
* Ekobeställarna (vecka 50, Melins)
* Ekostore samt Kooperativ Handel Fram i Göteborg (vecka 50, Melins)
* Gårdarnas Butik i Stockholm (vecka 50, Melins)
* Ica Torgkassen i Uppsala (vecka 50, Svenskt Butikskött)
* NK saluhall i Stockholm (vecka 50, Svenskt Butikskött)
* Svenska Delikatesser i Uppsala (vecka 50, Melins)
* Tuvan i Kungsbacka (vecka 50, Melins)
* Årstiderna (vecka 50, Svenskt Butikskött)
* Ås Trädgård, Ås (vecka 50, Melins)

Ivar Nilsson

Annons