Berätta lite om dig själv. Vem är du?

Jag är i grunden en hyfsat erfaren reklamkreatör som också grundat och drivit en del reklambyråer. Sen är jag en utpräglad matmänniska. Jag har gjort några kokböcker men framför allt kretsar extremt mycket av min vakna tid kring frågan om ”vad ska vi äta”. Idag bor jag större delen av tiden i nordvästra Skåne vilket ju är en fröjd för den matintresserade. Så här års skördar jag min egen sparris till frukostomeletten (på ägg från en grannes småskaliga hönseri) och nere i byn handlar vi fisken direkt från Björn som är verksam yrkesfiskare. 


Du var med och gjorde reklamfilmer för Äkta vara-märkningen för 10 år sedan. Hur kom det sig?

Jag arbetade med varumärket City Gross och vårt credo var att vi alltid skulle utmana de stora kedjorna. När Mats-Erics bok ”Den hemlige kocken” kom såg vi möjligheterna till ett samarbete som ingen annan just då kunde kopiera. Så när föreningen drog igång hade vi redan idéerna klara. Den första filmen gick ut på att problematisera att vi sällan vet vad som finns i maten, samtidigt som vi visade att det nu fanns en lösning: Äkta vara-märkta produkter med få eller inga tillsatser. I butikerna märktes hundratals varor ut med Äkta vara-skyltar. Frågan var het och lanseringen satte både föreningen och City Gross på kartan. Samarbetet fortsatte med flera filmer, annonser och kampanjer. Den intresserade kan söka på Youtube där de flesta filmerna ligger.


Hur ser du på din roll som ordförande? Vad kan du bidra med?

En självklarhet är att vara med och öka uppmärksamheten för föreningens frågor. Men ett minst lika viktigt arbete är att hitta strategiska samarbetspartners. Min ambition är att kunna hjälpa till med så mycket som det nånsin går.


Varför tycker du att Äkta vara är viktigt?

Vi brukar prata om att medellivslängden ökar hela tiden, och det är säkert ett slags mått på framgång, de dåliga nyheterna är dock att de extra åren kommer på slutet och i en hel del fall är ganska trista. Jag tror att livskvaliteten hänger ihop med vad vi väljer att stoppa i oss och att vi bara är i början av denna diskussion. Äkta vara ska driva på och göra det enklare för människor att göra medvetna val. Det handlar också om att sätta press på en industri som i vissa fall gör det medvetet krångligare för kunder att förstå vad de faktiskt köper – och som kund gillar man inte att bli lurad. Här kan vi hjälpa till.


När du lagar något som du verkligen tycker om, vad blir det då?

Alla mattillfällen är speciella. Alla matgäster också. Jag lägger ned precis lika mycket arbete på en middag till mig själv, om jag råkar vara ensam, som när vi har gäster. Det tränade svaret är att jag utgår från råvarorna som är bäst för stunden. Jag väljer därför att berätta om den middag jag lagade nu i helgen då vi hade gäster. Först plockade jag och min fru strandkål – en verklig delikatess som just där vi bor inte är fridlyst. Den tempurafriterade vi. Till varmrätt lagade jag förvisso inte närproducerat kött, men iberico pluma och egen odlad sparris. Dessert gjorde jag av egna rabarber som bakades av med en italiensk maräng. Det låter förfärligt pretentiöst och kanske rent av snobbigt, men är sant.

Ivar Nilsson

Annons