Det är inte bara Äkta vara som har undersökt innehållet i glassen i sommar. Det har även Meny i P1 gjort. I det senaste avsnittet av radioprogrammet tittar man närmare på den italienska glasstypen gelato, som har blivit väldigt populär de senaste åren.

Programledaren Tomas Tengby besöker tillsammans med reportern Nina Frogneborn bland annat några olika gelatoserveringar i Göteborg och pratar med de som jobbar där. På ett ställe gör man glassen helt från grunden, medan man på ett annat ställe blandar samman färdiga så kallade glassbaser och smakpastor eller puréer.

De tar också upp det faktum att många ställen använder uttryck som "egentillverkad", "hemgjord" eller "äkta", utan att det är tydligt vad detta betyder.

De kommer också fram till några tips på vad man ska göra för att hitta en mer riktig gelato, gjord från grunden (eftersom man inte alltid får veta vad glassen innehåller):

  1. Kolla på färgen. Är det väldigt bjärta färger, så är det gjort på köpta ingredienser som man har blandat ihop.
  2. Smaken. Är det överdrivna smaker, till exempel godissmaker, då är det inte heller så bra grejer.
  3. Är det många sorter att välja på? Har stället kanske 25 sorter, så kan man utgå ifrån att de inte har hunnit göra alla dem från grunden. Ett bra ställe har snarare sex eller åtta smaker.

Ivar Nilsson

Lyssna på programmet här >>

Annons