Den tyska organisationen Foodwatch delar ut antipriset Der Goldene Windbeutel till årets mest vilseledande livsmedelsprodukt. I år röstades en ost fram till "vinnare".

I ett märke på framsidan av Grünländer-Käse från tillverkaren Hochland står att den är gjord av "mjölk från frigående kor". Tillsammans med märkningen "grön själ", varumärket Grünländer och det gröna förpackningen med gräs och blommor på antyds att djuren går ute och betar. Men i själva verket står korna i inne i stall. Visserligen får de gå fritt där inne, men det är knappast något unikt eftersom det gäller för de flesta mjölkkor.

De övriga fyra kandidaterna var:

 • Arla: Bio-Weidemilch (haltbar)
  På förpackningen till denna ekologiska naturbetesmjölk med lång hållbarhet finns en märkning där det står 71 procent lägre koldioxidutsläpp. Det gäller dock inte mjölken utan endast själva förpackningen, vilket inte framgår på framsidan.
 • Danone Waters: Volvic Bio-Rooibos-Tee
  Detta mineralvatten marknadsförs som något för teälskaren. Den innehåller dock ytterst lite rooiboste, 0,26 procent. Smaken kommer istället från aromämnen och den rooibosröda färgen är förstärkt med ett röd film på flaskan.
 • Mars: Be-Kind Protein-Riegel Erdnuss
  Denna proteinbar med jordnötter från konfektyrjätten Mars riktar sig till näringsmedvetna och sportintresserade personer. Den består dock till hälften av fett och socker och är därmed långt i från ett hälsosamt mellanmål.
 • Zentis: Erdbeer-Fruchtaufstrich 50% weniger Zucker
  I denna jordgubbsmarmelad med 50 procent mindre socker har tillverkaren tagit bor socker och ersatt det med vatten. Samtidigt är den mer än dubbelt så dyr som deras vanliga jordgubbsmarmelad.


 Årets matbluff  I Sverige delar Äkta vara ut ett liknande antipris som vi kallar för Årets matbluff. Det utses först i januari och nomineringen är öppen hela året ut. Läs mer om Årets matbluff och nominera produkter här >>
Annons