Anställda på Skånemejerier berättar i Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder om att företaget har problem med mögel i vakuumförpackade hushållsostar. I programmet, som sändes i måndags, visas dolda filmer som visar hur de angripna ostarna öppnas och möglet hyvlas av. Därefter förpackas de på nytt och säljs som vanligt. Förfarandet har nu visats sig vara otillåtet. 

Kan vara skadlig
Enligt Livsmedelsverkets expert Christina Lantz kan möglig ost vara skadlig att äta.

– I ost som har blivit möglig så kan det bildas mögelgifter. Och de här mögelgifterna de kan vara skadlig för hälsan. I värsta fall kan de vara cancerogena, säger hon i programmet.

Endast om man skär bort möglet med två centimeters marginal är osten säker att äta, enligt myndigheten.

Produktionschefen på Skånemejerier väljer att inte kommentera uppgifterna i programmet, men företaget erkänner senare i ett mejl till 200 sekunder att det förekommer att de hyvlar bort mögel och packar om ostar. De menar att det sker på ett sätt som följer Livsmedelsverkets regler.

En del av de ompacketerade ostarna tillverkas för Icas egna varumärke och de valde att stoppa försäljningen av denna när de nåddes av uppgifterna.

Inte tillåtet
Men i en uppföljande artikel menar Livsmedelverket att det inte alls är tillåtet.

– Det är inte tillåtet att förändra en produkt på det sättet. Att öppna en förpackning, skära bort mögel och skapa en ny förpackning, om det är vad som har skett, är inte tillåtet, säger Petter Jonsson, avdelningschef på Livsmedelsverket.

De har nu beslutat att inleda ett kontrollärende gällande myndigheten.

Ivar Nilsson

Bild: ur programmet 200 sekunder.

Annons