Öppet brev till Livsmedelsverket:

Hej Livsmedelsverket!

Som ni säkert har hört blev Pop! Bakery Smördeg framröstad som Årets matbluff 2020. Detta års ”vinnare” av antipriset är dock speciell eftersom Pop! Bakery är långt ifrån ensamma om att använda beteckningen ”smördeg”, trots att produkten inte innehåller något smör.

Att det är flera företag som gör på detta sätt beror ju på att det är tillåtet enligt ett undantag från EU:s stränga regler för mejeriprodukter.

Men borde undantaget finnas? Många konsumenter verkar nämligen vara av en annan uppfattning. Det visar bland annat det faktum att vi till Årets matbluff 2020 fick in inte mindre än 21 nomineringar av olika smördegar och att finalisten Pop! Bakery fick flest röster (5 644 av 14 610 röster). Och även tidigare år har vi fått in många nomineringar av och mejl om just smördegar utan smör.

Smörsopp utan smör
Undantaget är faktiskt lite märkligt. Smördeg passar egentligen inte in bland de andra svenska undantagen. Utöver smördeg finns sex ytterligare undantag listade, nämligen jordnötssmör, kakaosmör, smörsopp, kokosmjölk, ostkex och margarinost. Dessa är logiska och rimliga eftersom det är uppenbart för en svensktalande att det exempelvis inte är någon mjölk i kokosmjölk eller smör i jordnötssmör och smörsoppar. Och margarinost är ju en benämning som man har hittat på för en produkt som inte får kallas för ost.

Med smördeg är det dock annorlunda. Det är från början en deg med inkavlade lager av smör. Även idag är den ofta gjord på just smör; hemma i våra kök, på konditoriet och som färdig deg i affären. Det är detta, att den innehöll och ofta innehåller just smör, som förledet i smördeg syftar på. Ett slags deg med smör. När jordnötssmör och smörsopp aldrig har syftat på ett innehåll av smör, har smördeg alltid gjort det.

Margarin är ju inte smör
Att man – i dagligt tal – fortsatt använda detta begrepp, trots att själva smöret har plockats bort, är kanske inte så konstigt. Det är ju ungefär som när man kallar det som man brer på frukostmackan för smör, trots att det är ett vegetabiliskt bordsfett. Men när samma produkt säljs i butiken, så får den likväl inte benämnas smör på förpackningen. Samma sak borde gälla här, att endast smördeg gjord på smör i laglig mening får kallas för smördeg. Men av något skäl har ni istället valt att göra ett undantag.

Det har även fått märkliga konsekvenser, till exempel att en tillverkare som använder smör känner sig tvungen att kalla den för ”äkta smördeg”. Det betyder ju att kunder uppfattar smördeg utan smör som falsk smördeg, vilket istället uppenbarligen blir fel för dem som faktiskt har smör i degen.

Ta bort undantaget
Mot bakgrund av detta är Äkta varas uppfattning att undantaget för smördeg bör tas bort. Det skulle innebära att de tillverkare som inte använder smör fick hitta på nya namn på sina produkter, vilket inte borde vara några större problem.

I många andra språk används smörneutrala beteckningar på denna typ av deg. Där kan man hitta flera bra förslag på vad det skulle kunna heta, till exempel puffdeg från engelskans ’puff pastry’ eller bladdeg/lövdeg som i tyskans ’Blätterteig’ eller franskan ’pâte feuilletée’. Eller tusenbladsdeg, som i viss utsträckning redan används som synonym i svenskan. I Finland verkar man dessutom bara använda smördeg för deg med smör, medan tårtdeg eller bladdeg används för den som inte gör det.

Äkta vara kräver:

  • att Livsmedelsverket ser till att undantaget för smördeg tas bort, så att smördeg därmed måste innehålla smör.

Med vänliga hälsningar,
Äkta vara

Läs mer
Här är Årets matbluff 2020
Årets matbluff

Annons