Med liten marginal röstades Pop! Bakery Smördeg fram som ”vinnare” av antipriset Årets matbluff 2020. Den fick 5 644 av totalt 14 610 röster.

– Bluffen är att produkten heter smördeg, men innehåller palm- och solrosolja istället för smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som delar ut utmärkelsen.

Konkurrenter gör likadant
Här bör tilläggas att Pop! Bakery är långtifrån ensamma om att kalla deg utan smör för smördeg. Det gör även flera andra tillverkare. Skälet är att det faktiskt är tillåtet genom ett undantag som Sverige har från EU:s regler.

Trots det är det uppenbarligen många konsumenter som känner sig lurade av sådana produkter. Det visar inte minst det faktum att smörfria smördegar stod för hela 21 av 184 nomineringar till årets antipris och att degen från Pop! Bakery fick flest röster i omröstningen.

– Det här är en tydlig signal att de nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat, säger Björn Bernhardson.

Inget smör i smörsopp
EU:s regler föreskriver att produkter som har smör i namnet också ska innehålla smör, men gör undantag för ett antal beteckningar. Det handlar förutom om smördeg även om jordnötssmör, kakaosmör och smörsopp. De senare tre är rimliga undantag, menar Björn Bernhardson, eftersom det inte finns någon risk att konsumenten skulle tro att dessa produkter skulle innehålla smör. De har ju aldrig gjort det.

– Men smördegen skiljer sig från de övriga då den faktiskt ofta innehåller just smör. Det var ju också därför som den en gång fick sitt namn. Många konsumenter förväntar sig att den ska innehålla smör, säger han.

Ska ändra receptet
Företrädare för Pop! Bakery skriver i ett mejl till Äkta vara att smördegen kommer att få ett nytt recept från och med vecka 11, ett beslut som ska ha fattats redan förra året. Tillverkaren säljer redan smördeg, gjord på smör, i bland annat Frankrike och Nederländerna.

 FAKTA 


Motivering: Pop! Bakery Smördeg
"Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja."

Resultatet i omröstningen

  • Pop! Bakery Smördeg: 5 644 röster
  • Svensk Honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk: 4 705 röster
  • Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri: 2 425 röster
  • Max Sourcream & pepper dressing: 1 009 röster
  • Estrella Nötmix honung & salt: 827 röster

Totalt lades 14 610 röster.

Smördeg på andra språk
I många andra länder saknas bluffen med smördeg då benämningen på denna typ av deg inte innehåller ordet smör. Det heter exempelvis puff pastry (ungefär puffdeg) på engelska och pâte feuilletée/Blätterteig (bladdeg) på franska respektive tyska.

Om Årets matbluff

  • Antipriset Årets matbluff delas ut av konsumentföreningen Äkta vara.
  • I år är det sjätte gången.
  • Under hela året har vem som helst kunnat nominera produkter som de tycker är bluffiga.
  • Med hjälp av en jury har fem finalister valts ut.
  • Sedan har allmänheten fått rösta fram en ”vinnare” av utmärkelsen på Äkta varas hemsida (aktavara.org/matbluff)
Gå med i Äkta vara