Vi lägger allt mindre pengar på den mat som vi äter. Samtidigt har innehållet i denna förändrats drastiskt, vilket har fått konsekvenser för vår hälsa. Om detta berättar den fransk-tyska dokumentären Cheap food – The Food Industry Uncovered, från den fransk-tyska tv-kanalen Arte.

I filmen, som finns att se med engelsk text på deras hemsida, utgår man från en populär fransk rätt: kyckling cordon bleu. Denna fiskpinneliknande rätt är nämligen väldigt vanlig som halvfabrikat. Genom att återskapa rätten såsom industrin gör den, visar de vad som döljer sig under den guldgula paneringen. Det visar sig nämligen att nästan inga av råvarorna är sådana som man skulle använda själv hemma i köket.

På vägen tittar de närmare på en rad viktiga och intressanta frågor som gäller innehållet i dagens livsmedel, som misstänkt skadliga eller onödiga tillsatser, ultraprocessade eller ohälsosamma råvaror, bluffig marknadsföring, bristande forskning och lobbying.

– Jag säger ofta att det är bättre att titta på baksida först när du handlar, säger Béatrice de Reynal, doktor i nutrition, som har jobbat åt flera av matindustrins jätteföretag.

– Strunta i framsidan, ingrediensförteckningen ensam berättar allt du behöver veta.

Se filmen här (finns med engelsk text)

Annons