Stockholms stads miljöförvaltning presenterade nyligen resultatet av en tillsynsinsats inom handelsplatsen Årsta partihallar, som genomfördes under 2020. Den visade att hela 16 av 23 kontrollerade handlare uppvisade brister vad gällde spårbarhet, utgångna och felmärkta produkter eller hygien.

Bristerna omfattade både torrvaror, drycker och färskvaror. Produkterna som man fuskat med var bland annat nötter och frön, energidrycker, tonfisk på burk, chokladkakor, nötkött och ost.

– Våra metoder behöver hela tiden förbättras för att upptäcka livsmedelsfusk. Vi har lärt oss att ju mer vi undersöker ju mer hittar vi. I det här fallet visste vi sen tidigare att verksamheter i området hade fuskat med livsmedelshanteringen. Därför fanns ett behov av att gå djupare i vår undersökning vilket gav resultat, säger Lena Björklund Stoehr, enhetschef på livsmedelskontrollen, i en artikel på Stockholms stads hemsida.

I hälften av fallen var bristerna så allvarliga att det ledde till sanktioner mot företagen, enligt Dagens Nyheter. Tidningen berättar bland annat att det förekommer produkter där bäst före-datumet har märkts om med flera år, att dokumentation som har skickats in till förvaltningen har varit förfalskad och att en del av varorna misstänks vara stöldgods.

– Vi vill strypa det medvetna fusket och den svarta ekonomin. Det är först när vi börjar ta i med hårdhandskarna som det händer något. Men det är svårt att få en riktig rättsutredning, det räknas inte som så grova brott, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP), till DN.

Miljöförvaltningen planerar att fortsätta tillsynsinsatsen inom Årsta partihallar.

Ivar Nilsson

Annons