Hos Gröna gårdar hittar du KRAV-märkt gräsbeteskött av nöt och lamm från ett 40-tal gårdar runtom i Västsverige. I sortimentet finns också KRAV-kyckling och ekologiskt griskött. Alla djur får gå ute i lugn och ro under större delen av året och växa i sin egen takt.

– Grunden i uppfödningen är att jobba med naturens egna kretslopp och ett stort fokus på att djuren ska få utlopp för sina naturliga beteenden. Resultatet blir ett saftigt och naturligt mört kött, friskare djur, en ökad biologisk mångfald och öppna landskap, säger Märta Jansdotter Aguirre, vd på Gröna gårdar.

Av samma kött tillverkar de en rad olika korvar, samt leverpastej och julskinka i samarbete med Korvhantverk Stockholm.

– Tack vare den rika smaken från omsorgsfullt producerat kött behövs inga konstgjorda smakförstärkare eller utfyllnad och hela charksortimentet är därför helt fritt från nitrit, e-ämnen och aromer, säger Märta Jansdotter Aguirre.

Tillsatsfria charkprodukter är fortfarande ovanligt i Sverige. Framför allt används konserveringsmedlet nitrit (E250) i många produkter för att förlänga hållbarheten men också för att färga köttet rosarött, men det är inte nödvändigt.

– Det är kul att det finns företag som visar att tillsatser inte behövs. Vi är väldigt glada att nu kunna Ä-märka produkterna, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som står bakom märkningen.

Fler Ä-märkta nyheter hittar du här

Annons