När solen ligger på är den spanska tomatsoppan gazpacho en svalkande lunch eller middag, då den serveras kall. Den är förvisso inte så svår att göra, bara mixa ihop råa grönsaker, olja och vinäger, men för den som inte har tid, ork eller lust att göra sin egen så finns det nu många färdiga varianter ute i butikerna. Och glädjande nog är alla, i alla fall som vi har hittat, gjorda precis som hemma, utan tillsatser och aromämnen.

Så vad återstår då att testa?

Smaken förstås!

Äkta vara hittade sex olika sorter i butiker runt om i Stockholm, från billiga varianter i tetra till premiumvarianter i glasflaska. Sen satte ihop en liten provsmakningspanel på vårt kontor, som bedömde soppornas utseende, doft, smak och konsistens.

Och testet har en klar vinnare: El Gazpacho från Gran Cocina Kaiku. Den var dessutom näst billigast i testet. Den vann i både doft, smak och konsistens, men kom på delad andraplats när det gäller utseendet. Panelen noterade särskilt en fräsch smak och frisk syra i soppan.

Tvåa kom Gazpacho RAF från märket Santa Teresa. Intressant är att dessa två är de enda produkterna i testet som är kylvaror. De fyra andra är helkonserver som sannolikt har utsatts för kraftigare upphettning för att göra det möjligt att förvara dem i rumstemperatur, vilket skulle kunna ha påverkat smaken mer.

 FAKTA: Om testet 
  • Testet var ett blindtest och panelen fick inte heller veta vilka varumärken som skulle testas.
  • Alla produkter testades kylskåpskalla och utan tillbehör.

Tips och recept


 TIPS: Lyxa till gazpachon 

Den färdigköpta gazpachon är god att äta som den är med lite bröd till, men blir ännu godare och matigare om man toppar den med lite brödkrutonger och lite finhackade grönsaker, exempelvis gurka, tomat och lite gräslök. Oväntat gott är också att lägga till lite finhackad vattenmelon.


 RECEPT: Enkel hemgjord gazpacho (4 portioner) 
  • Ta en handfull mogna tomater, en halv gurka, en liten lök, en halv paprika och en vitlöksklyfta och skär i mindre bitar. Lägg i en mixer och kör den så slät som du vill ha den. Blanda i olivolja och vinäger efter smak, ett par matskedar av varje kan vara lagom. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet ett par timmar så att smaken utvecklas och den hinner bli riktigt kall till serveringen. Servera med toppingen ovan.
  • För en tjockare soppa kan lite gammalt bröd mixas i. Vill du i stället ha den lösare så kan en del av tomaterna bytas ut mot tomatjuice eller så kan den spä den med en skvätt vatten.
  • Byta ut en del av grönsakerna mot vattenmelon för en soppa med lite extra sötma.
Annons