Mitt i sommarhettan gick Livsmedelsverket ut med en rad olika återkallanden av produkter. Det första kom den 16 juli och sedan fortsatte de komma under resten av månaden. Sju olika företag återkallade produkter, främst glass.

Orsaken var stabiliseringsmedlet fruktkärnmjöl (E410), som ingick i samtliga produkter. Det innehöll nämligen det cancerframkallande och i EU förbjudna steriliseringsmedlet etylenoxid, som hade använts vid produktionen av tillsatsen.

– Det har varit förbjudet under lång tid och anses vara cancerogent. Som vi vet nu är det här tillsatser som är tillverkade av råmaterial utanför EU, säger Livsmedelsverkets Jan Sjögren till Svt.

Det är oklart hur länge som förorenat fruktkärnmjöl använts i livsmedelsprodukter i unionen, men det upptäcktes hos en glasstillverkare i Spanien redan i början av sommaren och rapporterades i EU:s varningssystem den 8 juni, skriver branschtidningen Food navigator. Det handlade då om ett fruktkärnmjöl med namnet Lygomme FM 4605 tillverkat i Turkiet av den amerikanska industrijätten Cargill. Det är dock oklart om det är just detta medel som ligger bakom även de svenska återkallandena.

Produkterna återkallas inom hela EU, men hur många produkter som dras tillbaka skiljer sig mellan olika länder. I Frankrike har tusentals produkter återkallats på grund av etylenoxid, bara inom produktkategorin glass över 1 400 från över 100 olika varumärken, och man var dessutom tidigt ute med att göra det. I andra länder har inga eller få produkter återkallats eller återkallandena dröjt flera veckor, vilket konsumentorganisationen Foodwatch har kritiserat.

FAKTA: Svenska återkallanden

Antal berörda produkter inom parentes.

  • 2021-07-16: Sia Glass återkallar elva olika glassorter (4).
  • 2021-07-19: Skånemejerier återkallar ostcrèmer (2).
  • 2021-07-22: Hemglass/Froneri återkallar Smartiesglass (1).
  • 2021-07-22: Orkla Foods, som bland annat äger varumärket Felix, återkallar potatiskroketter, apelsinmarmelad, remouladesås och ketchup (7).
  • 2021-07-27: Dansukker återkallar gelésocker (1).
  • 2021-07-29: Protein.se återkallar hälsokostkapslar (1).
  • 2021-07-30: Triumf Glass/Mars Wrigley återkallar Snickersglass (2).

Återkallandena rör endast produkter med vissa bäst före-datum, vilka återfinns på respektive företags hemsida.

Källa: Livsmedelsverket/företagens hemsidor

Ivar Nilsson

Annons