En majoritet av tyskarna har en negativ uppfattning av tillsatser i maten. Det visar en färsk konsumentundersökning gjord av Tysklands federala institut för riskbedömning, rapporterar branschtidningen Food navigator.

Majoriteten, 55 procent, av de drygt 1 000 personer som deltog i undersökningen svarade att de undviker tillsatser när de handlar mat. 40 procent svarade att de inte bryr sig om tillsatser.

Här är en lista över de kategorier av tillsatser som flest svarade att de undviker:

  • Smakförstärkare (84%)
  • Sötningsmedel (69%)
  • Färgämnen (64%)
  • Konserveringsmedel (60%)
  • Emulgeringsmedel (43%)

Varför undviker man tillsatser?
I undersökningen ställdes aldrig frågan varför man undviker tillsatser. Deltagarna fick dock lista vilka hälsorisker som de oroade sig för när det gäller tillsatser. Där nämndes bland annat intoleranser, cancer, fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det kan ju dock finnas andra skäl att undvika tillsatser, exempelvis att de används för att sminka upp undermåliga ingredienser, vilket denna undersökning inte tog upp.

Undersökningen visade också att många konsumenter känner att de har dålig kunskap om tillsatser i maten, exempelvis hur de deklareras på förpackningen, vilken funktion de har och hur de tillverkas.

Ivar Nilsson

Annons