2022
Placering

1
GB Glace
Big pack vanilj
Visa mermindre 
Motivering:
GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. "Kan innehålla mjölk", står det komiskt nog efter ingrediensförteckningen.
Ingredienser:
Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), salt, arom.
Antal röster:
9 323 (50,0%) av totalt 18 647 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2023-09: GB har på förpackningen förtydligat att det är ett nytt recept, men fortfarande inte vad som har ändrats.
Länkar:
2
Nyckelbryggerier
Cider med smak av lingon
Visa mermindre 
Motivering:
Stoltserar med att vara en cider från Norrbotten med smak av lingon. Etiketten pryds också med lingon. På sidan av flaskan står även att smaken är "hämtade från våra skogar och myrar" och att cidern har "en äkta, frisk karaktär". I ingrediensförteckningen hittar man dock inte mycket av detta då den inte innehåller några lingon utan endast "naturliga aromer" av okänt ursprung och färg från bland annat svart morot. Inte heller den mindre mängd äpplen som cidern består av verkar vara norrbottniska, utan kommer från Sverige och Danmark, enligt mejl från företaget.
Ingredienser:
Kolsyrat källvatten, 15 % äppeljuice (fermenterad och icke fermenterad), socker, naturliga aromer, naturliga färgämnen (morot, körsbär och svart morot), syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat).
Antal röster:
2 627 (14,1%) av totalt 18 647 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2023-09: Bytt ut "med smak av" till "smaksatt med", vilket inte har gjort märkningen tydligare.
Länkar:
3
Fazer Willja
Oat for whipping
Visa mermindre 
Motivering:
Namnet antyder att det här är en vispbar produkt, som liksom havredryck görs av nyttig havre. Men är den verkligen "gjord av nordisk havre", som det står, när den bara innehåller en ynka procent havreextrakt? Visserligen står det även "blandning av vegetabiliskt fett" på framsidan, vilket är en mer korrekt beskrivning av innehållet. Huvuddelen utgörs nämligen av vatten och härdad kokos- och rapsolja, där det nyttiga i fettet har försvunnit.
Ingredienser:
Vatten, fullhärdade vegetabiliska oljor (kokos, raps), socker, havreextrakt 1%, emulgeringsmedel (E475, E435), stabiliseringsmedel (E464), surhetsreglerande medel (natriumcitrat), salt, färg (karotener).
Antal röster:
2 532 (13,6%) av totalt 18 647 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2023-09: Bytt varumärke, design och namn, innehållet är dock detsamma. Heter nu "Fazer Aito Visp vegetabilisk fettblandning".
Länkar:
4
Arla
Keso protein
Visa mermindre 
Motivering:
Keso protein "passar till en aktiv livsstil", står det på tillverkaren Arlas hemsida. Och givetvis är det proteinet som man anspelar på att den som tränar skulle vara i extra behov av. Proteinhalten är dock inte så mycket att stoltsera med, då det bara är en procentenhet mer än i Arlas vanliga Keso, 15 istället för 14 procent. "Naturligt proteinrik", kallar Arla det för, när de egentligen har tillsatt extra mjölkprotein i produkten.
Ingredienser:
Pastöriserad mjölk, mjölkprotein, salt, modifierad potatisstärkelse, konserveringsmedel (kaliumsorbat), syrningskultur, ystenzym.
Antal röster:
2 409 (12,9%) av totalt 18 647 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2024-05: Arla har tagit bort "protein" ur namnet.
Länkar:
5
Bravo
Röd apelsin
Visa mermindre 
Motivering:
Namnet syftar uppenbarligen på blodapelsin och en stor del av förpackningen täcks av just denna frukt. Största ingrediensen är dock äpple, som däremot inte avbildas alls. Juicen innehåller dessutom mer vanlig apelsin än blodapelsin. Exakt hur mycket, eller lite, blodapelsin det rör sig om framgår dock inte, vilket det borde göra. För att dölja bristen på blodapelsin har man blandat i en mindre mängd rödfärgande aroniajuice.
Ingredienser:
Juice från äpple, apelsin, blodapelsin, aronia, vitamin C.
Antal röster:
1 756 (9,4%) av totalt 18 647 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2023-02: Tillverkaren Skånemejerier har nu lagt till texten ”med äpple” under själva namnet och dessutom klistrat in några äppelskivor bland de apelsin- och blodapelsinskivor som utgör förpackningens dekor.
Länkar:
2023
Placering

2
Frebaco kvarn
Rostad granola
Visa mermindre 
Motivering:
"Utan tillsatt socker" står det på framsidan, samtidigt som granolan faktiskt har sötats med en sirap tillverkad av havre. Denna havresirap består till drygt hälften av sockerarter, vilket gör den ungefär lika sockerrik som kolasås. Resultatet blir att sockerhalten i granolan landar på 12g per 100g, vilket inte kan sägas vara särskilt lågt.
Ingredienser:
Havregryn 72%, havresirap, potatisstärkelse, torkade äpplen 4%, frystorkade jordgubbar 1,9% (jordgubbar, solrosolja), rapsolja, salt, vaniljarom 0,85% (arom, vaniljextrakt).
Antal röster:
4 591 (20,8%) av totalt 22 035 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2024-02: Har blivit ännu bluffigare, då "havresirap" nu benämns "havreextrakt".
Länkar:
3
Ica
Lakritspinne (Obs! Felmärkt)
Visa mermindre 
Motivering:
Lakrits fanns inte med i ingrediensförteckningen, vilket var skälet till nomineringen. När finalisterna offentliggjorts och omröstningen startat kontaktade Äkta vara av Ica som meddelade att produkten var felmärkt och den verkligen innehåller lakrits. De meddelade att korrekt märkta förpackningar kommer att finnas i handeln till hösten 2024.
Ingredienser:
Se motivering.
Antal röster:
4 456 (20,2%) av totalt 22 035 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
Se motivering.
Länkar:
4
Eldorado
Äppelkaka
Visa mermindre 
Motivering:
Denna äppelkaka innehåller väldigt lite äpple. Visserligen innehåller den 13% äppelfyllning, men denna består nästan helt av socker, vatten, tillsatser och aromämne. Mängden äpple har tillverkaren gömt undan längre ner, efter uppräkningen av ingredienserna och de allergener som produkten kan innehålla spår av. Där kan man läsa att det endast är 0,9% äpple i kakan. Alltså mindre än 2 gram i hela förpackningen eller endast ett halvt gram i per kaka. Är det en vara "att lita på", som det står på framsidan?
Ingredienser:
Socker, vetemjöl, margarin (vegetabiliskt fett (palm, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel (E471 (vegetabiliskt)), surhetsreglerande medel (E330), naturlig arom, vitamin A), äppelfyllning 13% (socker, vatten, glukossirap, äpple, förtjockningsmedel (E401, E440), surhetsreglerande medel (E330, E333), kanel, konserveringsmedel (E202), arom), ägg, aprikoskärnor, kanel, fuktighetsbevarande medel (E422), äggpulver, konserveringsmedel (E202, E281), bakpulver (E450, E500), majsstärkelse, glukossirap. Innehåller 0,9% äpple.
Antal röster:
3 683 (16,7%) av totalt 22 035 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2024-04: Axfood har bytt namn på produkten till "Fikabit med äppelfyllning". Samtidigt har mängden äpple i kakan ökat från 0,9 till 3,2 procent.
Länkar:
5
Latitude 65
Norrsken
Visa mermindre 
Motivering:
Norrland har blivit inne. Den här funktionsdrycken gör allt för att framstå norrländsk. Den heter "norrsken", är "från norrländska breddgrader" och "skapad i Jörn", en liten ort i Västerbotten på den 65:e breddgraden, vilket är det som varumärket syftar på. Det finns bara ett problem. Den är i själva verket tillverkad på en helt annan plats, enligt den senaste uppgiften i Småland. Om detta nämns inte ett ord, varken på burken, på företagets hemsida eller i sociala medier. Råvarorna kommer inte heller från Jörn (eller Norrland), däremot ligger kontor och lager på orten. Samma sak gäller företagets andra smaker. Det borde dessutom stå "med smak av" äpple och päron, eftersom den bara är smaksatt med aromer.
Ingredienser:
Vatten, kolsyra, aromer, surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumsalter av citronsyra), koffein, sötningsmedel (sukralos), niacin, vitamin B6, folsyra, biotin.
Antal röster:
1 821 (8,3%) av totalt 22 035 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2024-04: Skellefteå kommun, som är kontrollmyndighet, uppger att företaget ska ta bort påståenden om norrländska breddgrader och Jörn. Uppgifterna är dock inte bekräftade.
Länkar:
6
Ica
Hembakat
Visa mermindre 
Motivering:
Det här brödet är bakat på en fabrik i Halmstad och säljs i butiker runt om i landet. Trots det kallas det för "hembakat". Det är helt enkelt inte sant. Det bakas i en fabrik, inte i någons hem.
Ingredienser:
Vetemjöl, rågmjöl, vatten, skållning och surdeg (vetemjöl, rågmjöl, vatten, kornmalt), kornmalt, sirap, rapsolja, jäst, salt.
Antal röster:
1 809 (8,2%) av totalt 22 035 röster.
Åtgärder från tillverkaren:
2024-01: Under pågående omröstning gick Ica ut med att de skulle byta namn på brödet. I ett inlägg på Instagram bad de sina följare om namnförslag.
Länkar:
Annons