Är det inte lite märkligt? Ska vi inte kunna lita på förpackningens ingredienslista?

Jag tänker i förlängningen, om vi tillåter såna här avsteg från regelverket, riskerar vi inte då att det blir lite som ett sluttande plan? 

Läs vår nyhet om ersättningsvaror från mars i år >>, vår nyhet om att palmolja ersätter solrosolja i OLWs chips >> och lyssna på SR P1 idag om solrosolja som byts mot palmolja >>

Det som Livsmedelsverket (SLV) gick ut med i mars tillåter att man byter ut ingredienser utan att tala om det på förpackningen. Jovisst är det en del förbehåll, men principen har ju tidigare varit stenhård, så hur kan det så lätt ändras? Kritik kommer också från Astma- & Allergiförbundet som alltid tyckt att EU:s 14-allergen-lista är extremt begränsande. EU har ju dragit gränsen vid de 14 vanligaste allergenerna, men Astma- och Allergiförbundet hävdar att man kan vara överkänslig mot nästan vad som helst.

Och förutom allergier kan man ju vilja undvika vissa ingredienser, till exempel palmolja, av andra skäl.

Jag kan inte fatta varför inte SLV kräver en tilläggsetikett. 
Tänk dig själv: De säger att producenten kan ha en massa förpackningar upptryckta, och det är ju dåligt av flera skäl om alla måste kastas: Javisst! Men när de stoppar i den nyproducerade varan i förpackningen, hur svårt kan det då vara att sätta dit en etikett som säger att ingrediensförteckningen just nu inte stämmer? Så att konsumenten får veta att just för detta livsmedel måste jag kolla upp vad de bytt ut.

I SLV:s regel (ställningstagande) om detta så tillåter man alltså att företagen själva väljer hur de ska informera om ingrediensbytet. Och då blir det nog oftast att man skriver det på sin webbsajt. Och visst känns det modernt och enkelt, men för den orolige konsumenten blir det en helt galen uppgift att för varje matvara kolla om producenten skrivit något på sin sajt!

Varför kräver inte SLV istället att en tilläggsetikett måste anbringas på förpackningen? Den skulle antingen kunna innehålla text med avvikelsen eller generiskt säga "ingrediens-avvikelse". (Kanske kompletterat med en QR-kod direkt till sidan för producentens avvikelser.) Detta så att konsumenten vet vilken vara som avviker, så att den kan kollas upp.

För vi vet ju inte hur länge detta (eller annat) krig ska pågå och vilka produkter som kommer bli bristvaror i framtiden. Kan detta då utvecklas till att bli en allmän regel att ingrediensförteckningar på livsmedelsprodukter ska ses som "ungefärliga"?

Om inte detta är ett sluttande plan, så vet jag inte riktigt vad som är det.


/Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara

Annons