Get kan man ens äta det? Det är den mest ställda frågan jag får när jag är ute och säljer mina produkter.


Jag heter Anna Sundberg och jag är naturvårdsentreprenör och hållbarhetsmänniska med fokus kretsloppsbaserade (”nature based”) bruk. Min utgångspunkt är biologisk mångfald och en del av det jag gör är att jag köper upp övertaliga killingar från ca 8 olika gårdar och ser till att vårda naturreservat runt om på Södertörn och på marker i Sörmland. Jag sköter numer ca 100 hektar mark och ser till att den biologiska mångfalden ökar. Resultatet blir varje år ca 200 killingar som blir fin-fin mat till oss konsumenter efter att de går till slakt på hösten.

Bockkillingen blir könsmogen redan runt 2-3 månader och då måste de bort och komma ut på bete och då gärna en bit bort från hondjuren. Idag har inte många getgårdar tid eller mark, att behålla dessa djur för kött, så de går till destruktion direkt.

Att slänga redan födda djur i soptunnan är ju vansinne med den enorma potential av betesmark vi har i Sverige. Vi hade 3 miljoner får och getter runt förra sekelskiftet och fram till 1930 talet, men vår envishet av att industrialisera allt har gjort att de minskat radikalt. En teori är att skogsägarna ville ha bort geten då den gärna åt plantorna på gran och tall odlingarna. Geten är svår (tack och lov) att industrialisera då den är en strövare likt rådjuren som äter uppåt och kan gå upp till en mil om dagen. Geten är ett nyttodjur som glatt äter all form av sly, vass, halv och helgräs, örter, blåbärsris och t.o.m. svamp.

Allt detta gör att dess kött räknas som världens mest näringsrika. Den utklassar tex kyckling i näringstäthet och fleromättade fettsyror och i vårt land är geten en enorm potentiell resurs i framtiden då vi har höga mål att vårda vår mark hållbart. I gamla skyddade kulturmarker, i skog och utmark samt i kraftledningsgator kan geten gå. Den utklassar kostnaden för det mekaniska röj-jobbet med hästlängder.

Getköttet är maxat med järn, zink, hög halt omega 3, fleromättade fettsyror, collagen och annat som vi behöver. Här har vi en del att göra i kampen mot industrimaten, i att visa att vi inte kan jämföra mat endast i kr per kg utan andra värden måste få vara en del av kronan.

Jag är fast övertygad att geten kan vara en symbol för att nyttja resurser optimalt men det krävs ett kreativt tänkande och att övertyga många att lönsamhet kan uppnås på andra sätt än i de linjära system vi har idag. Kan vi nå dit kan vi ha minst 3 miljoner får och getter skuttande därute igen. De är väldigt trevliga djur och vi säljer även ekosystem-tjänster i våra öppna hagar runt om i Huddinge. Vem vill inte kunna gosa med en flock killingar? Och vem vill inte bevara den biologiska mångfalden med ett djur som, dels har låga utsläpp, men som även går där inget kan odlas?

Anna Sundberg
Enöga Stockholm AB