Kan själv!

Vad sägs om att vi gemensamt, från och med idag, kavlar upp ärmarna och bestämmer oss: Om tre år, sommaren 2025, har vi lyckats blåsa liv i tidigare generationers kunskapsarv och återigen blivit ett matlagande land. Vi har krokat arm med föreningar, studieförbund, företag och organisationer. Alla generationer lagar mat och tycker att det är gott och meningsfullt.

Gästbloggen01 September 2022

Kunde mormor kan vi!

När matpriserna skjuter i höjden kan vi välja att lamslås och leva på snabbnudlar eller slå våra kloka huvuden ihop och ta hjälp av den äldre generationen och lära oss laga bra, prisvärd mat igen. Maria Björklund fortsätter blogga om hur vi ska få pengarna att räcka till genom att dra lärdom från förr.

Gästbloggen26 August 2022

Å, en sån fest!

"Vi barn himlade med ögonen när mamma slog ihop sina händer, och med glitter i ögonen utbrast ”Åh, vilken fest” och mumsade sin molinogröt med rårörda lingon." Maria Björklund bloggar om hur vi ska få pengarna att räcka till genom att dra lärdom från förr.

Gästbloggen19 August 2022

Hur ska vi få pengarna att räcka till bra mat?

Kraftigt stigande priser på både mat och andra varor tvingar oss konsumenter att tänka om. Maria Björklund bloggar om hur vi ska få pengarna att räcka till genom att dra lärdom från förr.

Gästbloggen12 August 2022

Vi är sämst i klassen

Svensk hälso- och sjukvård har i decennier haft uppdraget att arbeta preventivt för att förebygga sjukdom. Så här har det gått:

Gästbloggen31 May 2022

Bryr ni er inte om mat i ert land?

Jag växte upp på 70- och 80-talet i Sverige i ett hem med vegetarisk mat, surdegsbröd, surkål och vetegrässhots. Pappa, som var läkare, kom ständigt med nya idéer från "kurhaus" i Tyskland, men också med framtidsinsikter om både förestående diabetesepidemi och antibiotikaresistens.

Gästbloggen16 March 2022

Är alla tillsatser i läsk verkligen nödvändiga?

Vad den mat och dryck vi stoppar i oss egentligen innehåller är en fråga som diskuteras i allt större omfattning – varför ser innehållsförteckningen ut som den gör? Och för vems skull?

Gästbloggen07 March 2022

Pepparkakor med eller utan palmolja?

Årets pepparkakstest gjordes tillsammans med FoodFighters. Läs här om deras syn på pepparkakor och palmolja.

Gästbloggen11 December 2020

Öppet brev: Varför inte sälja nitritfritt?

Som medveten konsument har jag länge undrat över varför det ska vara så svårt att hitta nitritfria charkalternativ...

Gästbloggen15 September 2020

God glass och gott samvete

En gång var glassen grädde, ägg och socker plus vanilj, kanske något bär eller annan smaksättning. Lite...

Gästbloggen28 June 2020