"Finns det verkligen ingen majonnäs utan en massa E-nummer? Detta är en av de vanligaste frågor jag brukar få från engagerade konsumenter. Och hittills har mitt svar varit nej. Men det stämmer faktiskt inte längre.

Det som påstods vara omöjligt igår, är nämligen fullt möjligt idag. Matfabrikanternas utvecklingsavdelningar och provkök kämpar som bäst med uppdraget att E-nummersanera sina tillsatsstinna produkter. Och den tillverkare som inte hänger med i den pågående matdebattens svängar riskerar snart att stå där med svårsålda produkter.

Detta är förklaringen till att något så oväntat som den tillsatsfria majonnäsen inom kort kommer att finnas på butikshyllorna. Givetvis som en kylvara eftersom det inte går att göra en E-nummerfri majonnäs som ska vara okyld i veckor och månader.

Bakom nyheten ligger Kavli, som skriver så här om bakgrunden:
”Tillsatser i mat är ett väldebatterat ämne och konsumenter försöker i högre grad undvika livsmedel med många E-nummer”.
En insikt som alltså lett företaget till praktisk handling. Nu återstår bara vad man ska kalla sin gamla osanerade produkt – med ett konserveringsmedel (E202), två stabiliseringsmedel (E415, E412) och ett färgämne (E160a).
Den kan väl i alla fall inte få fortsätta att heta ”Äkta”?  Den också.

Sökresultat för Majonnäs,

 
Annons