När jag skrev ”Den hemlige kocken” hösten 2006 kom jag fram till att det i Stockholms innerstad med 300 000 invånare fanns mindre än tio bagerier, som bakade autentiskt matbröd – utan tillsatser och andra industriella ingredienser.

Egentligen var det nog inte fler än en handfull. Visst hängde det gyllene kringlor här och var, men de flesta så kallade hembagerier tillverkade samma slags bröd som de stora fabrikerna, om än i mindre skala.
Sedan dess har mycket hänt. En brödrevolution sveper sakta över landet, och i huvudstaden syns den särskilt tydligt. Inte så att det finns bagare med rent mjöl i påsen i vartenda kvarter, men ständigt dyker nya ambitiösa bagerier och brödbutiker upp.

Det senaste tillskottet är Saltås butik i korsningen Renstiernas gata och Åsögatan på Östra Södermalm. Alla dagar i veckan kan man här köpa det utmärkta surdegsbröd som bakas i företagets gamla bageri i Järna eller i det nystartade bageriet i Bromma. Att kunna få tag i det anrika Barsjabrödet med den sköna skorpa som går förlorad när den levereras i plastpåse till vanliga livsmedelsaffärer – känns som ett särskilt privilegium.
Annons