Livsmedelsverket oroar sig för att intresset för nyckelhålsmärkta livsmedel har dalat. Mats-Eric slår en lov i sin Ica-butik och tittar närmare på några sådana produkter. 

Välkända ord och uttryck kan liksom få ett eget liv i händerna på somliga rubriksättare. Och nu tänker jag varken på löpsedlarnas ”pakt” eller ”snökanon” – utan på något så grundläggande mänskligt som ”svek”. 

Om färre individer än förra gången visar sig ha nött tevesoffan framför Melodifestivalen brukar det hävdas att tittarna har ”svikit” programmet. Som om vi hade något slags medborgerlig plikt att mangrant följa de hyperhajpade uttagningarna.

Med denna speciella medielogik borde man förstås även kunna säga att det tyska folket ”svek” Hitler när nazisternas väljarstöd sjönk i valet till den tyska riksdagen i november 1932. 

För en tid sedan fastslog Dagens Nyheter på förstasidan att ”Svenskarna sviker nyckelhålsmaten”. Så vari består då denna förmenta trolöshet?

Vi köper helt enkelt allt mindre av de matvaror som den statliga matmyndigheten Livsmedelsverket har valt att sätta sitt goda märke på – och följaktligen desto mer av andra, berättar artikeln.

Olydigast är de stundtals ganska militanta förespråkarna för den så kallade LCHF-dieten, som gärna äter mättat fett i stora mängder. Men även alla vi som vill ha färre tillsatser i maten och med ljus och lykta letar efter äkta varor i butikerna bidrar nog till att försämra försäljningsstatistiken för vissa nyckelhålsprodukter. 

Märkningen syftar till att lyfta fram matvaror som innehåller mer fibrer och mindre fett, socker och salt än produkter av samma typ. Och det låter väl inte så tokigt – även om fettets effekter är omstridda. Men resultatet på butikshyllorna blir ibland smått parodiskt visar en runda bland nyckelhålsmaten i min närmsta Ica Supermarket.

Den statliga expertisen rekommenderar mig exempelvis att köpa:

• En rökt skinka som framställts av malda och sammanpressade skinkbitar, ”rökts” med ett aromämne, försetts med fem E-nummer – inklusive E452, som ska binda det vatten som blandats ned i skinksmeten – och dessutom fått en dos av såväl vanligt socker som druvsocker. 

• Tunna skivor av rökt kalkon med lika många E-nummer som skinkan och därtill smakförstärkaren jästextrakt som ska kompensera för den låga kötthalten (79 procent) och det myckna vattnet, som turligt nog för tillverkaren inte behöver preciseras närmare. 

• Lätt & Lagom Omega 3 med vatten som huvudingrediens, smörsmak från aromämne och sammanlagt sju tillsatser.

• Ett fullkornsbröd med sirap, socker och fyra E-nummer.

• En hälsoyoghurt med lika mycket socker som jordgubbe och ett aromämne för att få till bärsmaken.

Inte konstigt om en eller annan konsument känner sig ... lite sviken.


Artikeln har varit publicerad i Svenska Dagbladet Matkultur. Läs fler av artiklarna>>




Annons