Matindustrin behöver ett ständigt flöde av nyheter. Och modehetsen når i dag ända in i köket. Mats-Eric Nilsson befarar en ny våg av amerikansk skräpmat.


Det är säkert tio år sedan nu. Jag befann mig i en herrklädesaffär på Sankt Eriksgatan iförd en anskrämlig skjorta av hawaiityp. Runt mig kretsade den förhoppningsfulle säljaren  som  motvilligt fått mig att kränga på mig plagget.


– Njaaa … sade jag, och försökte låta kroppsspråket sköta resten.

– Okej, jag fattar, svarade expediten förstående.


Jag kände mig med ens något mindre  dum  och hoppades att han nu skulle plocka fram något som passade mig bättre. Ögonblicket därefter skärpte han dock oväntat tonen:


– Det är det här som gäller nu. Det får du nog vänja dig vid!


Modeslaveriets hårda  lag alltså. Just  nu  jobbar  vi med  stormönstrade skjortor. Att de inte råkar vara i din smak får du faktiskt hacka i dig. Du ska ju i alla fall bara ha den i ett halvår. Om du har tur kommer något som är mer i din stil nästa gång.


Ett årtionde senare  räcker  det inte  ens  med  att  klä  sig  rätt. Minsta vindruva, kaffeböna eller köttdetalj bör numera vara av högsta modegrad, som dessutom skiftar i ett allt snabbare tempo. Så precis när man dragit en lättnadens suck över att gigantiska brownies och svampiga cupcakes ersatts av eleganta macarons får man återigen huka sig inför en annalkande amerikansk flodvåg.


Den här gången sveper den nog dessutom med sig sådana företeelser som vi hittills skakat på huvudet åt. De hiskligheter som USA-resenären förr brukade underhålla sina bekanta med vid hemkomsten. Redan hårdlanserar ostjätten Philadelphia ett smörgåspålägg som är en blandning av färskost och choklad – med det underbara budskapet ”inte så konstigt egentligen”.


Coop har samtidigt i bästa USA-stil själva tagit fram barnflingorna Choco bears som innehåller mer socker än kexchoklad. Och på mejerihyllan i samma kedja har kafégiganten Starbucks lyckats ta sig in med en färdig latte, som inte bara består av kaffe och mjölk utan är laddad med tillsatser.


Under rubriken ”Moffa godis som i tv-serierna” berättar min lokaltidning förtjust om en ny butik inriktad på amerikansk skräpmat: ”Klassiska chipssorter som Doritos och Cracker Jacks trängs med  sköna  instant-rätter, även dessa kända från diverse filmer.”


Och nyligen skickade Ica ut ett pressmeddelande med rubriken ”Var femte svensk vill lära sig mer om amerikansk mat” efter att ha ställt några frågor till sin egen kundpanel. Läser man noggrannare i undersökningsmaterialet framgår det dock att intresset – av allt att döma till Icas besvikelse – är påfallande lågt. 60 procent verkar inte vara ett dugg sugna.


Men snart har väl även dessa insett vad som gäller. Vad man måste vänja sig vid.


Krönikan har tidigare varit införd i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>


PS. Det är inte bara Philadelphia som tycker att choklad är ett lämpligt pålägg. Wasa har nyligen lanserat en färdigbredd knäckemacka med Cream cheese och choklad. Läs mer om produkten och se innehållet på Wasas sajt >>


Annons