Ordföranden för Sveriges lammproducenter tycker att metoden med inomhusuppfödning av lamm är bra, han har bra kontroll över djuren. Jordbruksministern tycker också att modellen är bra, bättre än att behöva importera lammkött från Nya Zeeland och Irland i alla fall.

Många konsumenter kommer säkerligen att bli upprörda över att lamm stängs inne i boxar som liknar de som grisarna får stå i. Men längtan efter att kunna köpa lammkotletter när vi vill kanske väger tyngre då vi väl står där i köttdisken.

Frågan är vad som händer med det karakteristiska lammköttet, det som belackarna säger smakar kofta och som vi andra gillar så mycket att vi vill ha det året runt.

Klart är att smaken påverkas när lammen inte får beta, utan får kraftfoder för att växa snabbt. Det smakar helt enkelt mindre lammkött. Kanske är det så att det är själva långsamheten som ger köttet den specifika karaktären.

Även näringssammansättningen kan påverkas. I dag vet man att så kallat nötkött från helt betande djur, sk gräskött, eller naturbeteskött, har högre halt av omega 3 än kött från djur som också fått proteinrikt kraftfoder.

Valet är som vanligt konsumentens, det vill säga mitt, om jag vill vänta på de goda höstlammen, köpa importerad lammstek till påskbordet, eller om jag vill äta svenskt inomhuslamm. Men det minsta man kan begära som köttköpare är att det framgår förpackningen hur lammet är uppfött.
Annons