Ofta är politikens vägar rätt förutsägbara. Partiernas ståndpunkter kan ibland vara tröttsamma intill gäspningens gräns. 

Men ibland blir man förvånad. Som i fallet om ursprungsmärkning.

EU diskuterar för fullt en ursprungsmärkning av alla djurslag, inte bara nöt utan också gris, fågel och lamm. Efterlängtat av konsumenter som vill veta mer om den mat vi köper och äter. Och de är rätt många, visar flera studier. Det här borde alltså vara en hjärtesak och poängplockare för Sverige som har allt att vinna på en märkning, med sina strängare krav på djurhållning.

Men förslaget motarbetas. Sverige tillhör överraskande nog den minoritet som motsätter sig en förbättrad märkning. Det belgiska ordförandeskapet vill att frågan ska avgöras på ett rådsmöte i december. Redan nu finns en kvalificerad majoritet för en utvidgad märkning, men för att förslaget ska gå igenom krävs enighet.

Inför valet 2006 var alla partier utom moderaterna för en obligatorisk märkning. Helt enkelt för att konsumenterna efterfrågade det. I en politikerenkät som gjordes strax före förra valet svarade centerpartiet:
”Centerpartiet kommer i kommande riksdagsarbete eller i en borgerlig regering verka för tydligare regelverk, som gör att allt kött ska vara tydligt märkt med var djuret är fött, uppväxt, slaktat och styckat. Detta ska gälla oavsett om livsmedlet säljs i butik eller restaurang”. 

I dag säger den centerpartistiske jordbruksministern nej. Det blir för dyrt för producenterna och det kan slå ut de små, anser han. 

Men märkningen är fortfarande ett krav hos flera partier. 
– Jag och socialdemokraterna har arbetat länge för att vidga ursprungsmärkningen till att gälla fler köttslag än nötkött, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund. Vi har drivit på hårt för att ursprungsmärkningen ska vidgas och fått med oss Europaparlamentet på detta.

Helena Leander, riksdagsledamot för miljöpartiet, som också driver frågan om utvidgad ursprungsmärkning:
”Svenska bönder har fattat att de aldrig kommer att kunna producera världens billigaste mat, utan att de måste konkurrera med andra faktorer än pris”.

Även inom centerpartiet höjs röster för att partiet ska stå upp för sitt tidigare krav. Riksdagsledamoten Staffan Danielsson:
"Jag förstår inte varför omsorgen om den internationella livsmedelindustrins vilja att blanda ihop köttfärs ska förhindra Sverige och EU att kräva en obligatorisk ursprungsmärkning av livsmedel, för konsumenternas bästa", skriver han i sin blogg.

Det finns också en besvikelse bland de producenter som jordbruksministern säger sig värna om:
Birgit Jönsson, som är företagsutvecklare inom LRF undrar i en blogg, vart vallöftena från 2006 tog vägen.
”Sveriges regering: Svik inte Sveriges bönder och framförallt svik inte Sveriges konsumenter genom att strunta i vallöftet om ursprungsmärkning!”, skriver hon.

Så snälla regeringen: Vore det inte läge att lyssna på konsumenterna? Och på producenterna. Det borde finnas andra saker att vara motståndare till inom EU-politiken.


Annons