Alla generationer lagar mat och tycker att det är gott och meningsfullt. Det är visionen för matrörelsen ”Kan själv”, rörelsen som kan själv bara genom att fler och fler börjar hjälpas åt.
En uppsjö av goda idéer från dig och andra – ja, det är själva rörelsen.


”Jag är inte så bra på att laga mat, men jag har en stor frys. Som tack får du bjuda mig på lunch ibland”.

”En trädgårdsmästare från kommunen och en grupp människor med olika funktionsnedsättning kommer tillsammans lite då och då för att plocka fallfrukt i vår trädgård. Frukten blir must till äldreboenden”.

”Jag har varken körkort eller stor frys, men jag frågade grannen och nu är vi på väg ut i skogen för att plocka bär”.

”Barnen kom hem i helgen. Stigande matpriser har ökat värdet av hemlagad mat så plötsligt umgicks vi över stora grytor och fryspåsar".

"Syrran gillar inte att laga mat men har en stor frys. Så det var bara att hugga in, hon vill också ha hemlagat. Kul hade vi, ja vi blev alla vinnare”.

”Det är så tråkigt att äta själv och så har jag svårt att bära tungt. Nu lånar jag ut min frys och min bil och som tack äter vi tillsammans ibland”.

Kan själv - en matrörelse
I ”Kan själv”-rörelsen finns många goda exempel på hur grannar finner varandra, vänner pratar ihop sig och hjälps åt. Någon har körkort och bil, en annan har frys med plats över. En tredje har kraft att bära tungt, en fjärde kan det här med storkok.


Kan själv-portalen
Här har vi samlat länkar, tips och uppslag från andra som har tänkt till hur vi bättre tar vara på den mat vi har:


 
Bidra med tips du med!
Du som också har hittat sätt att hjälpas åt, skicka dina goda råd till Äkta vara, så att fler får glädje av dem: 

---

Kommande blogg
Nästa blogginlägg kommer att handla om dokumentären ”Vad matar vi våra barn med” >>. Alla som matar sina barn bör se den. Forskare misstänker att summan av olika kemiska tillsatser i ultraprocessad mat kan orsaka att hjärnans system för mättnad och hunger sätts ur spel med ständiga hungerskänslor som följd.

Frågan är, ska vi vänta 5-10 år på nya studier? Eller ska vi tillämpa försiktighetsprincipen; när det finns potentiella risker så bör man vara restriktiv med att äta ultraprocessad mat?

Såklart blir det här en stridsfråga eftersom stora pengar sätts på spel. Jag som levde på 60-talet minns fortfarande striden bland forskare som hävdade att det fanns för knappa bevis på att rökning var skadligt. ”Läkare röker Camel” lyste upp reklampelare i vårt land. När ”Marlboro Man” lanserades 1955 ökade försäljningen med femtusen procent på åtta månader. Än i dag är detta en av historiens mest framgångsrika reklamkampanjer och det dröjde ända till 70-talet innan forskningsresultat från 50-talet togs på allvar i medierna.

Kolla gärna dokumentären, och du – väl mött i nästa blogg!

/Maria


Tidigare blogginlägg från Maria Björklund:
Bryr ni er inte om mat i ert land? >>
Vi är sämst i klassen >>
Hur ska vi få pengarna att räcka till bra mat? >>
Å, en sån fest! >>
Kunde mormor kan vi! >>
Kan själv! >>
Hemliga lådan >>