Cider, gjord uteslutande på äppelmust, har hamnat mellan stolarna i svensk lagstiftning. Reglerna premierar istället producenterna av den fuskcider som egentligen borde benämnas alkoläsk. Anna Häggblom och Ola Stålhammar, som driver företaget Riktig cider, kräver en ändring. Läs deras gästblogg nedan.


Från början var tanken med Riktig Cider att sälja cider tillverkad av 100 procent äpple till dagligvaruhandeln. Det som stod på hyllan innan vi började var bara äppelläsk och när vi satte i gång så var de svenska reglerna än sämre än de är i dag: endast 5 procent äppeljuice krävdes för att få kalla en dryck cider!


I dag kräver reglerna att äppeljuiceinnehållet ska vara 15 procent (koncentrat går bra) varav hälften av detta ska vara fermenterat. De produkter som har lägre äppeljuiceinnehåll får istället kalla sig ”äppeldryck med ciderkaraktär”.


Alkoholhalten i cider till dagligvaruhandeln får inte överskrida 2,25 procent alkohol. Blandar man äppelkoncentrat med vatten, socker och aromämnen och tillsätter alkohol är detta så klart ingen svårighet att förhålla sig till. Men för oss som arbetar med levande produkter är detta en svårighet.


Är det en solig sommar, blir äpplena sötare. När dessa jäser får cidern då en högre alkoholhalt, till exempel 2,5 procent. Cidern får då inte längre säljas i vanlig matbutik utan måste då säljas på Systembolaget.


När vi började arbeta med cider sålde dagligvaruhandeln cider med alkoholhalt upp till 2,25 procent och Systembolaget cider från 4 procent och uppåt. Efter mycket diskussioner med Livsmedelsverket och Systembolaget ändrades arbetssättet så att det blev Systembolagets ansvar att sälja cider med en alkoholhalt över 2,25 procent.


Öl däremot får säljas i vanlig mataffär med alkoholhalt upp till 3,5 procent. Anledningen till skillnaden mellan öl och cider är att cider definieras som vin och för de olika klassifikationerna gäller olika gränser för alkoholhalt. Vad som är orsaken till detta har vi inte lyckats få ett svar på.


Cider gjord på 100 procent äpple eller päron borde alltså i lagstiftningen få en egen definition. Priset på cider tillverkad av 100 procent äpple eller päron med en alkoholhalt upp till 3,5 procent blir med nödvändighet högt och att tillåta försäljning av dessa drycker i andra kanaler än Systembolaget kan inte leda till några negativa konsekvenser ur folkhälsosynpunkt.


Vad det gäller de söta aromatiserade dryckerna med ciderkaraktär har vi full förståelse för att reglerna ser olika ut, men för den riktiga cidern tillverkad av 100 procent äpple eller päron ser vi ingen orsak till att reglerna ska vara andra än de som gäller för öl.


Nu har vi alla fall beslutet oss för att se vad som kan göras i frågan. Vi har skrivit ett brev till regeringen och det ansvariga statsrådet i frågan Maria Larsson (folkhälsominister). Vi anhåller därför att regeringen föranstaltar om en lagändring som leder till att cider tillverkad på 100 procent äpplen eller päron behandlas på samma sätt som öl i dagligvaruhandeln.


Vill du också säga din åsikt i frågan så är adressen: Maria Larsson, Socialdepartementet, 103 33 Stockholm eller e-post: registrator@social.ministry.se


Läs mer om cider i Äkta varas livsmedelsguide >>


Annons