Vi kan kalla det Eldoradosyndromet men det kunde lika gärna vara uppkallat efter vilket annat lågprismärke som helst. Vi vill inte påstå att vi har facit på vad som är ”rätt smak”, men man kan inte låta bli att fundera på hur livsmedelsindustrin har fått många att vänja sig vid konstgjorda smaker, i tron att det är så det skall smaka.


Hemma hos oss läser vi gärna vad konsumentpanelen i Göteborgs-Posten har kommit fram till i sina tester, och ofta blir man lite förvånad. Även om vi inte provat alla de produkter som förekommit där igenom åren så får man ändå än känsla av att det är sällan som vi skulle hålla med. Ofta får produkter som inte är de mest naturliga förbluffande bra omdömen.

Ett annat exempel på hur livsmedelsindustrin indoktrinerar oss är tacotrenden. I min värld så är taco ett sätt att äta med ett bröd inblandat. En rätt som dyker upp då och då är ”tacosoppa”. Det borde väl rimligtvis vara en soppa gjord på majsbröd? Jag tror att den uppstått för att tillverkarna skall på sälja ”tacokrydda”.


Varför köpa en färdig kryddblandning som till stor del består av utfyllnad och smakförstärkare. Det blir både godare och billigare att göra sin egen ”tacokrydda”. Det är bara att kolla vad t.ex. Santa Marias* innehåller och göra det bättre själv!

*Ingredienser: Druvsocker, salt (17,5%), lök, mod. stärkelse (potatis), chilipeppar, spiskummin, vitlök, potatisfiber, oregano, paprikaextrakt, arom, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin, jästextrakt.

Varför inte lyfta tacomiddagen till riktiga höjder? Kör en t.ex. pulled-pork med rejält med kryddning istället för blandfärs och färdig kryddblandning. Eller en långbakad högrev om man vill lyxa till det lite extra.


Jan Sylvan, matbloggare och medlem i Äkta vara


Annons