Vad har egentligen köttet som ligger på krogtallriken för ursprung? Kicki Theander bestämde sig för att undersöka saken.


Av nyfikenhet besökte jag alla restauranger och kaféer på Götgatan i Stockholm under veckorna 13-16 i egenskap av potentiell matgäst och frågade varifrån köttet kom i en slumpvis utvald rätt från menyn. Götgatans restauranger är en salig blandning av finkrogar, sportpubar, korvtrailers och kvarterskrogar.


Jag valde slumpvis en rätt från menyn och frågade restaurangpersonalen varifrån köttet kom. Av 61 besökta restauranger och kaféer, var det hela 41 som inte kunde styrka ursprungsland på sitt kött.  14 av 61 (23%) kunde överhuvudtaget inte uttala sig om ursprungsland. 


Endast 16 av 61 ställen svarade att det var svenskt kött i den utvalda rätten men av dessa var det bara sex stycken som på något sätt kunde styrka det genom att visa upp förpackning, följesedel eller dylikt. Tydligt var att restaurangerna ytterst sällan eller aldrig får frågan från matgästerna.


Konsumenter kanske är måna om varifrån vårt kött kommer när de handlar i butik, men när de äter lunch och middag ute tycks det ha mindre betydelse.


Mottagandet på restaurangerna var väldigt olika. På vissa ställen var de oerhört service-minded, sprang och tog foton med mobilen ute i köket och började ringa runt. På andra ställen var man misstänksam eller irriterad och ville inte lämna ut uppgifter. Det fanns inget samband med förekomst av svenskt kött och fin restaurang.


En vanlig sportpub hade svenskt kött och kunde bevisa det, likaså en korvtrailer på Medborgarplatsen medan tre finare restauranger alla tre hade utländskt kött (Imperiet, Och himlen därtill och Ljunggren).

Jag hade mina föraningar om att det skulle vara mycket utländskt kött på krogen, men hade inte kunnat föreställa mig att det skulle vara så svårt att få ett säkert svar. Att vi som matkasseföretag skulle skicka ut omärkt kött är fullständigt otänkbart.


Det är inte rimligt att det ska vara så olika förutsättningar beroende på bransch, tycker jag. I butiker och i matkassar som skickas hem till folk måste köttursprung tydligt anges på förpackningen.


Kicki Theander,

grundare av matkasseföretaget Middagsfrid och styrelseledamot i Äkta vara.


Svenska Dagbladet rapporterar om undersökningen >>


SVT, ABC-nytt, rapporterar om undersökningen (ca 2 min in i sändningen) >>


Annons