Många är diskussionerna om hur vi ska äta hållbart. Om det handlar bland annat den omskakande filmen Food Inc av författarna Eric Schlosser och Michael Pollan som visas på måndag på Tvålpalatset på Söder i Stockholm. Hur dagens storskaliga matproduktion går till och hur den påverkar oss berättar också författare Mats-Eric Nilsson som tillsammans med den grävande journalisten Henrik Ennart skrev boken Döden i Grytan.

Många har dragit slutsatsen att vi måste sluta äta kött, andra anser att vi bör äta kött men mer sällan, i mindre kvantiteter och av bättre kvalitet, framtaget med hänsyn till klimatet, djuren och människan.

Å andra sidan är ”billigt” forfarande lockande. Tyskt och danskt griskött slår ut det svenska och en av tre svenska grisbönder måste lägga ner sin verksamhet eftersom de får ut för lite för fläsket..

Jag studsar ändå till när jag ser en handskriven skylt i entrén till en butik nära mig. ”Kött i lass!” ropar den ut. Kött i lass. En nutida bild men ändå så otidsenlig.

Vill man i dessa tider tänka på kött i lasskvantitet? Tänk om det på tavlan istället hade stått: ”Ett litet utvalt parti extra prima kött!” 

Jag struntar i att handla idag. Tappade liksom lusten. Går till en annan affär i morgon eller på fredag, där köttet är närproducerat och ekologiskt. Dyrare, ja, men då får en bit räcka till två eller tre. 


Annons