Mycket av den mat som tillverkas går i soporna, inte minst på restaurangerna. Därför föreslår Konsumentföreningen i Stockholm att vi restaurangbesökare ska börja fråga efter ”doggybag” enligt amerikanskt mönster. I USA är det sedan länge vanligt att man ber om en påse till hunden, eller till sig själv om man inte orkar äta upp. 


En enkät visar att åtta av tio svenskar inte ber om att få ta med det man inte orkat äta upp. Det är helt enkelt lite pinsamt, trots att man har betalat för maten.


Förslaget med doggybag är väl bra, även om det kanske inte är så lätt att översätta en tradition som vuxit fram i en kultur där portionerna ofta är enorma och synnerligen svåruppätna.


Eftersom vi sedan barnsben blivit itutade att inte lämna mat på tallriken och inte lägga för oss mer än vi orkar äta upp, vore det kanske ännu bättre om restaurangportionerna inte var så stora att maten behöver slängas. Skulle det inte kännas enklare att be om mer om man inte blev riktigt mätt. Eller bara tacka ja om man fick frågan: Får det lov att vara lite mer?


Annons