Det är jag som är mannen med pinnglassen.

I ”Den hemlige kocken” skriver min bror Mats-Eric om hur jag en sommardag för sju år sedan köpte Magnum Pistage till våra båda familjer och då fick syn på innehållsförteckningen.

När jag lätt road började läsa upp de många märkliga ingredienserna fick jag äntligen brorsan att bli intresserad av alla de tillsatser som finns i våra livsmedel. Jag hade tagit upp saken några gånger tidigare, men det var först nu det tog skruv.

 

Händelsen på badstranden skulle flera år senare ge upphov till två bästsäljande böcker om matfusk och dålig matkvalitet. Men framgångssagan slutar faktiskt inte där. Från pinnglassen leder ett annat, och mindre uppmärksammat, spår.

 

Innan första manuset ens fanns i Mats-Erics huvud började vi i vårt gemensamma sommarhus prata om hur hopplöst svårt det är att hitta äkta varor i butikerna. Hur får man enkel vägledning och slipper läsa innehållsförteckningar? Var fanns den äkta glassen, den riktiga cidern och det välbakade brödet?

 

Frågorna utmynnade efter långa middagar sommaren 2005 i en konkret idé. Det borde finnas ett märke som heter Äkta vara och som garanterar för konsumenten att detta är en tillsatsfri produkt, så man slipper gå igenom en massa innehållsförteckningar varje gång man ska handla.

 

För mig var det länge bara en dröm. En bland flera andra. Vem skulle nappa på en sådan annorlunda tanke? Producenter och butikskedjor lever ju på att sälja mat med mängder av tillsatser. Men somliga vilda drömmar blir ju faktiskt verklighet. Och nu finns Äkta vara fantastiskt nog i de första butikerna.

 

- Tänk om vi hade vetat det när vi stod där i badbyxorna och suckade över pinnglassen!

 

aktavara_100x100

Annons