Vi är omgivna av kemikalier. Hur vi än lever finns de bland oss och påverkar oss. Kanske inte alltid var och en för sig, men tillsammans kan de skapa en så kallad cocktaileffekt. Det här visade Stefan Jarl i sin film Underkastelsen, en berättelse svår att komma undan.


Mycket rör sig om gamla synder från inte allt för forna tiders godtrogna och optimistiska syn på kemikalier. Men nya kommer till, med löften om möjligheter och inte så sällan risker. På 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat med mer än 4000 procent, rapporterar Naturskyddsföreningen.


Numera görs riskbedömningar för varje nytt ämne och gränser sätts för användningen. Säkert och tryggt. Men vi är inga laboratorieenheter. Vi är varelser som får i oss en hel mix av ämnen, via luft, vatten, textiler och mat. Det är den cocktaileffekten som är svår att förutse och analysera.


Det kan gälla bekämpningsmedel, men också alla de tillsatser som var och en är granskad och godkänd, men som vi i den blandning vi dagligen utsätts för inte vet så mycket om.


Människokroppen är tålig. Det betyder inte att vi inte borde vara rädda om den. Mycket av den miljö vi vistas i kan vi inte påverka, förutom på lång sikt genom våra val. Men en del kan vi göra. Genom att välja ekologiskt/biodynamiskt (KRAV, Demeter, Svanen etc) har vi sagt nej till en hel del av kemikalier som kan påverka ekosystemen och däribland våra och andras kroppar.


Och genom att läsa nogrannare på innehållsförteckningarna – eller välja Ä-märkt – kommer vi ännu ett steg på väg.


PS. Vi kan välja vad vi stoppar i oss för vår egen del. Men genom våra val skapar vi också förändring! Nyligen meddelade Coop att de ska upphöra med försäljning av tigerräkor, liksom tidigare Hemköp, Scandic, Pizza Hut m fl. Se vad en opinion kan göra! Hatten av för Naturskyddsföreningen!


På 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat med mer än 4000 procent! Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida>>


Det här kan du göra själv! Se Naturskyddsföreningingens film!


 

Annons