Idag hände något roligt. 
I brevlådan damp ett tjockt kuvert från Brödinstitutet ner. Vår son öppnade kuvertet och fiskade upp den blå broschyren "Sju myter om bröd" ur vilket han högläste till allas munterhet under middagen. 

Skriften är ett mönsterexemplar i hur man svänger sig med sanningen och gör propagandasoppa av en spik. Här några exempel: 

"När vi bakar hemma använder vi mjöl, vatten och jäst. ... Visst skulle bagarna kunna baka bröd med samma tre ingredienser med då skulle alla bröd smaka likadant. Tillsatser i bröd är noggrant kontrollerade och finns där av en anledning, för att förbättra smak och kvalitet."
(Som om alla bröd måste smaka lika för att de bakas på dessa tre ingredienser, och som om tillsättning av tex kryddor och frön är samma sak som tillsatser.) 

”Fullt med E-nummer i en apelsin.”
(Som om kemiskt framställda imitationer är samma sak som de naturliga.) 

”Fibrer och kolhydrater håller oss mätta länge…”
(länge – jämfört med vad?) 

”Bröd ger bättre tänder”
(Som om segt bröds stimulering av salivproduktionen och dess då ökande buffringseffekt kunde uppväga den effekt som brödets kolhydrater har på kariesutveckling.) 

Missförstå mej inte – jag älskar gott bröd vilket jag äter varje dag, men Brödinstitutets skrift känns alltigenom desperat.

Annons