Den internationella livsmedelsindustrin kallar till konferens i Bryssel. Den här gången om antioxidanter, Antioxidants 2010. Undergörande små molekyler som är mycket eftertraktade för att de går att använda som säljargument och därmed att tjäna pengar på. Hälsoindustrin, för det finns en sådan också, använder dem mycket i allt från vitaminer till mat.


Konferensen ska ge industrin kunskap om de nyaste framstegen inom forskningen, gå igenom vad man får påstå om hälsa i marknadsföringen och hur konsumenternas beteende kan påverkas.

Mottot för en matproducent som tar ansvar lyder allt som oftast ”Från Jord till Bord” eller ”From Stable to Table”. Antioxidantkonferensens arrangörer talar brutalt klarspråk när de utlovar full täckning av ämnet – ”From Lab to Shelf”,  från laboratoriet till hyllan. Och det är precis vad det är. I laboratoriet konstrueras eller dekonstrueras och isoleras något som kan sägas vara nyttigt. Detta kan sedan massproduceras och petas in i allsköns produkter för oss hälsotörstande konsumenter.

Men i själva verket är det tveksamt om ens de nyttigaste antioxidanter verkligen gör någon nytta när det isolerats från sitt naturliga sammanhang – till exempel i frukt och grönsaker, enligt en utvärderingsstudie gjord av Cochraneinstitutet i Köpenhamn. Det är ett av diskussionsämnena som med största sannolikhet inte kommer att diskuteras på konferensen. Det finns inte så mycket pengar att tjäna på att rekommendera konsumenter att äta frukt och grönsaker och varierad mat gjord på riktiga råvaror.

Läs mer om antioxidanter>>
Läs mer om Cochranestudien>>
Annons